Gedeon napja van. | 2024.03.28

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy boconádi gazda ellen

2019-02-26 12:50:00

Állatkínzás miatt vádat emeltek egy boconádi gazda ellen, aki borzalmas körülmények között tartotta haszonállatait és elhullott kecskéit a kutyáival etette fel - közölte a Heves Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.

    Szalóki Zoltán főügyész azt írta: az 51 éves férfi Boconád belterületén két lovat, szarvasmarhákat, valamint nagyobb számban juhokat és kecskéket tartott bekerített telephelyén. Tavaly tavasszal lakossági bejelentésre a helyszínen hatósági ellenőrzést tartottak, amely feltárta, hogy a vádlott durván és sorozatosan megszegte a haszonállatok tartására vonatkozó előírásokat.
    A szakhatóság munkatársai a telephelyen több mint egy tucat kecske, egy juh és egy szarvasmarha tetemét találták meg. A láncra vert kutyák előtt állati csontok és végtagmaradványok voltak, azt bizonyítva, hogy a férfi az elpusztult jószágokkal etette a kutyáit. A szarvasmarhák előtti itató száraz volt, a kecskék etetőjébe pedig több állat feje beszorult. A trágya az állatok elhelyezésére szolgáló szűkös karámokban térdig ért és az ott pangó vízzel keveredett.
    A súlyos szabálytalanságok miatt a gazdát megbírságolták és kötelezték az előírások betartására, ám ez nem vezetett eredményre: a férfi továbbra sem gondoskodott az állatok vízellátásáról, nem intézkedett az elszaporodott rágcsálók irtásáról, a karámokat nem tisztította és a felgyűlt trágyát sem szállította el. 
    A Hevesi Járási Ügyészség a közigazgatási eljárással párhuzamosan megindult büntetőeljárásban állatkínzás bűntettével vádolja a telephely tulajdonosát, akivel szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta. Emellett vizsgálják az állattartástól történő eltiltás lehetőségét is.