Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ellenzéki koalíció alakult az EP-választásokra Lengyelországban

2019-02-24 16:35:00

Ellenzéki koalíció alakult a májusi európai parlamenti választásokra Lengyelországban. Az erről szóló nyilatkozatot vasárnap írta alá öt lengyel ellenzéki párt, köztük a fő ellenzéki erőt adó Polgári Platform (PO).

    A Európai Koalíció (KE) nevű szövetség létrehozására február elején szólított fel egy felhívásban a PO-hoz, valamint a jelenleg parlamenten kívüli baloldalhoz tartozó volt lengyel kormányfőkből és külügyminiszterekből álló csoport.
    A KE-hez való csatlakozásról az utóbbi napokban a PO mellett a Lengyel Parasztpárt (PSL) döntött, valamint a PO-val a tavalyi év végén átmenetileg konfliktusba került Modern (Nowoczesna) is. A parlamenten kívüli tömörülések közül a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), valamint a Zöldek járultak hozzá a szövetséghez.
    A koalíciós nyilatkozat aláírását kísérő sajtókonferencián a PO elnöke, Grzegorz Schetyna elmondta: a KE-t azért hozták létre, hogy "megvédjék Lengyelországot az Európa-ellenes erőktől", azoktól, "akik gyengítik, rontják az ország pozícióját az Európai Unióban".
    Schetyna jelezte, hogy az EP-választásra közös jelöltlistát összeállító KE az őszi lengyel parlamenti választást, valamint a jövő évi elnökválasztást megelőző kampányban is szövetségként lép majd fel, és nyitott "más partnerekre, más közegekre is".
    A felmérésekben hosszabb ideje a megválasztási küszöbön alul maradó Modern elnöke, Katarzyna Lubnauer felszólalásában úgy látta: a KE esélyt jelent arra, hogy véget érhet a Jog és Igazságosság (PiS) "őrült kormányzása".
    A Do Rzeczy lengyel konzervatív hetilap megrendelésére az Estymator közvéleménykutató által készített, szombaton közzétett felmérés szerint a PiS a szavazatok 38,5 százalékát nyerné, ha most tartanák az EP-választásokat, a KE pedig a voksok 33,4 százalékára tenne szert. A felmérés készítésekor az 5 százalékos megválasztási küszöbön egyensúlyozó PSL még nem döntött a KE-hoz való csatlakozásról.
    Az EP-választáson 10,2 százalékot kapna az új, a KE-hez nem csatlakozó balliberális párt, a Tavasz (Wiosna). A jobboldali ellenzéki Kukiz´15 pedig a szavazatok 7 százalékára tenne szert.
    A lengyel kormánypárt, a PiS e héten mutatta be az EP-választási jelöltlistáját vezető politikusait, akik között Beata Szydlo kormányfő-helyettes, volt miniszterelnök, valamint Joachim Brudzinski belügyminiszter is szerepel.