József napja van. | 2024.03.19

Elfogadták Miskolc idei költségvetését

2019-02-22 17:59:00

A miskolci közgyűlés pénteken 47,3 milliárdos főösszeggel elfogadta a város idei költségvetését; az előterjesztés 20 igen szavazatot kapott, öt tartózkodás mellett.

    A költségvetési bevételekben jelentős szerepet játszanak a helyi adóbevételek, amelyek 2010 óta folyamatosan és egyenletesen nőnek. Az elmúlt év végén minden korábbi szintet meghaladva Miskolc adóbevételei meghaladták a 15 milliárd forintot. A tervek szerint az adóbevételek idén meghaladhatják a 16 milliárd forintot is.
    A 2019-es költségvetés összességében 47,3 milliárd forint forráslehetőséggel számol. Városüzemeltetési feladatokra mintegy 6,2 milliárd forint jut, amely csaknem egymilliárddal haladja meg a múlt évit. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. részére mintegy 300 millió forint többletforrást biztosítanak, a városi tömegközlekedési cég - az állami támogatással együtt - több mint 2,2 milliárd forintot kap.
    Az oktatás működési feladataira az önkormányzat idén - a tervek szerint - 5,6 milliárd forintot fordít. A tavalyinál több pénz jut kulturális, közművelődési, művészeti és sporttal kapcsolatos kiadásokra: kulturális és idegenforgalmi feladatokra 4 milliárd, a sporttal kapcsolatosakra 861 millió forint jut.
    Az idei költségvetés a fejlesztések költségvetése lesz uniós és hazai forrásból - hangzott el a közgyűlésen.