József napja van. | 2024.03.19

Vitályos: a kormány célja a bajba jutottak támogatása

2019-02-22 17:15:00

A magyar kormány számára a családok segítése mellett elsődleges cél a bajba jutott embertársaink és családjaik támogatása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára pénteken Kaskantyún.

    Vitályos Eszter a Bács-Kiskun megyei településen a szenvedélybetegeket gondozó Harmónia Integrált Szociális Intézmény támogatott lakhatási projektjének átadásán példa értékűnek nevezte az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 525 millió forintos támogatásával megvalósított fejlesztést, amelynek keretében 60 gondozott új lakóházakba költözhet. 
    Az államtitkár azt mondta, a projekt egy méltóbb élet lehetőségét biztosítja a bajba jutott embereknek, ami a családjuk és az egész társadalom számára segítséget jelent.     Emlékeztetett arra, hogy jogszabály írja elő az ötven férőhelyesnél nagyobb, szociális gondozást végző intézmények kiváltását. Mint mondta, a kormány által 2011-ben elfogadott kiváltási stratégia 2041-ig határozza meg a feladat teljes végrehajtását, az első lépéseket 2012 óta európai uniós projektekkel támogatják. 
    Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról szólt, hogy a rendszerváltás előtt a szenvedélybetegek számára a városoktól távol hoztak létre nagy létszámú intézményeket, ezért a társadalomban "nem tudott kialakulni egy természetes gondolkodás a szenvedélybetegséggel élő honfitársainkkal kapcsolatban".
    Mint mondta, "ez a kommunizmus öröksége". A kormány "tett egy bátor elhatározást ennek felszámolására úgy, hogy nagyobb teret kapjon a gondozottak önálló élete, és közben tekintettel vannak a helyi közösség befogadó készségére". Az új lakóházak két helyszíne, Kaskantyú és Tabdi ebből példásan vizsgázott - jegyezte meg.
    Font Sándor (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: egy ország fejlettségét az is mutatja, hogy a nemzeti jövedelemből mennyit fordít vissza az elesettekre.
    Az 1990-ben létrehozott Harmónia Otthon 2017-ben kezdte meg a férőhelykiváltási projektet. Az intézetnek eddig csak ideiglenes működési engedélye volt, mert nem felelt meg annak a feltételnek, amely gondozottanként 6 négyzetméternyi lakóterületet ír elő.
    Az otthonban gondozott 60 szenvedélybeteg számára Kaskantyún két, a közeli Tabdiban három új lakóházat építettek, ahol kétágyas szobákban helyezik el őket. Kaskantyún emellett egy 200 négyzetméteres foglalkoztató épület is készült.
    A Leander névre keresztelt lakóépületet, amelybe elsőként beköltözhetett 12 gondozott, pénteken Kiss Ernő kaskantyúi plébános áldotta meg.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány