Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja 

2019-02-21 10:15:00

Aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

    A Selyemút menti országok migrációs kérdéseire fokuszáló Budapest Folyamat szerdai isztambuli üléséről a külügyminiszter azt mondta, megint minden arról szólt, hogy a migráció mennyire jó és mindenki számára szükséges folyamat.
    Elmondta: a magyar delegáció felszólalásáig senki sem beszélt arról, hogy a migráció milyen biztonsági kockázatokkal jár, és hogy minden országnak joga van eldönteni, részt kíván-e venni bármilyen formában a migrációs folyamatokban. 
    Az ülés célja az volt, hogy részenként "áttolják" az ENSZ globális migrációs paktumát, amelyet decemberben nem sikerült elfogadtatni. Továbbá egy záródokumentumot próbáltak elfogadtatni, amelyben utaltak a globális migrációs csomagra, és amelyben ismételten olyan kontextust állítottak elő, miszerint a migráció a jó válasz az előttünk álló kihívásokra - fűzte hozzá. 
    Szijjártó Péter közölte: Magyarország ezt egészen ellenkezőképpen gondolja, ezért sikerült meghiúsítani az egyhangú elfogadtatást azzal, hogy a négy visegrádi ország, továbbá Ausztria és Olaszország nem írta alá a dokumentumot, mondván, hogy a migrációnak vannak kockázatai, és az arról szóló döntések meghozatala nemzeti hatáskör.
    A dokumentum, egyhangú elfogadása esetén, a nemzetközi politikai és jogi élet hivatkozási pontjává válhatna, ezt próbálták a globális migrációs csomaggal is elérni. Magyarország már látta, hogy egy önkéntes dolog hogyan válik kötelezővé, például a letelepítési kvóták esetében - jegyezte meg.
    Szijjártó Péter a Kossuth rádió Jó, reggelt Magyarország! című műsorában azt mondta, elfogadhatatlan a globális migrációs paktumra történő bármiféle utalás, mert abban a csomagban a határsértéseket relativizálják. 
    Az ENSZ a dokumentummal azt próbálta elérni, hogy a határsértéseket ne bűncselekményként bírálják el az országok, márpedig a határsértés az adott ország szuverenitása elleni bűncselekmény - hangsúlyozta a külügyminiszter.
    A Budapest Folyamatban a résztvevő országok a Selyemút térség - Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Irak, Irán - migrációs kérdéseire fókuszálnak. Ezt az 1993-ban létrehozott együttműködést azért nevezték el így, mert a résztvevők első hivatalos találkozója a magyar fővárosban volt. Mára összesen 52 állam vesz részt a Budapest Folyamatban, és 7 ország rendelkezik megfigyelői státussal, többek között az Egyesült Államok. Magyarország ebben az együttműködésben társelnökként vesz részt, az elnöki feladatokat 2006 óta Törökország látja el.