Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lezárult az aggteleki barlangrendszer természetvédelmi projektje

2019-02-20 17:59:00

Lezárult az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) világörökség részét képező terület élő és élettelen természeti értékeinek megőrzését, rehabilitációját szolgáló infrastrukturális fejlesztés. A csaknem 307 millió forintos, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében megvalósult projekt eredményeiről szerdán számoltak be a szakemberek, Jósvafőn.

    A pályázati program jóvoltából a nemzeti park igazgatóságának lehetősége nyílt, hogy az eddigieknél is jobban óvja, kezelje a világörökség részét képező aggteleki karszt barlangjait, jelentős földtudományi értékkel rendelkező mesterséges üregeit és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilágot.
    A fejlesztésbe bevonták az esztramosi bányavágatokat, barlangokat, az aggteleki Baradla-barlangot, az Aggtelek-Jósvafő Béke-barlangot, a bódvaszilasi Meteor-barlangot, a jósvafői Baradla Hosszú-Alsó-barlangot, az aggteleki Baradla-tetői-zsombolyt, a bódvaszilasi Pócsakői-víznyelőt és a szintén bódvaszilasi Kopaszgally-oldali 2-es számú víznyelőbarlangot.
    A természetvédelmi projekt keretében elbontották a barlangidegen (beton) műtárgyakat és balesetveszélyes omladékokat, stabilizálták az omlásveszélyes vagy eltömődött barlangbejáratokat, a barlangi útvonalakon a korrodált létrákat rozsdamentes létrákra cserélték le. A felújítások eredményeként a barlangokban a közlekedés biztonságossá vált.
    A fejlesztésben szereplő helyszínek különleges élőhelyek, amelyek  telelő- és szaporodóhelyei számos denevérnek. A bejáratok denevérbarát lezárásával, illetve azok felújításával, az átszellőzés biztosításával, a Béke-barlangban a szén-dioxid koncentráció csökkentésével a denevérek újabb háborítatlan élőhelyekhez juthatnak.
    Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára az eseményen elmondta: az aggteleki projekt egy komplex fejlesztési csomag része, összességében 2014 és 2020 között 92 természetvédelmi célú fejlesztés valósult, valósul meg az ország nemzeti parkjainak területén, mintegy száz helyszínen, 38 milliárd forint értékben.
    Ezek célja a természetes élőhelyek állapotának javítása, ugyanakkor fejlesztik a természetvédelmi kezeléseket. A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz is, hogy a nagyközönség az eddigieknél is kényelmesebben és biztonságosabban látogathatja a természeti értékeinket. Az igazgatóságok kezelésében lévő turisztikai, természetvédelmi értékeket évente 1,6 millió látogató tekinti meg.
    Hozzátette azt is: az országnak 4151 barlangja van, valamennyi védett, és valamennyi a nemzeti parki igazgatóságok vagyonkezelésében áll, a barlangi járatok hossza eléri a 290 kilométert. A nagyközönség számára nyitva álló barlangokat évente több mint félmillióan látogatják.