Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német rendőri vezető: változatlanul nagy az iszlamista terror veszélye Németországban

2019-02-20 17:15:00

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szinte teljes megsemmisülésének ellenére változatlanul nagy az iszlamista terrortámadások veszélye Németországban - mondta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője szerdán egy berlini konferencián.

    Holger Münch a 22. Európai Rendőrségi Konferencián tartott előadásában kiemelte, hogy az IÁ úgynevezett kalifátusa lényegében megszűnt, de ez nem jelenti a terroristák feletti győzelmet. 
    Az Iszlám Állam "klasszikus terrorszervezetként" működik tovább, ideológiája is fennmarad és hívei Németországban is bárhol, bármikor végrehajthatnak támadásokat. A veszély nagyságát jelzi, hogy már hét ilyen merényletet akadályoztak meg a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás, a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett tömeges gázolás óta - tette hozzá a BKA elnöke.
    Elmondta: a hatóságok mintegy 750 terrorveszélyes embert tartanak nyilván, közülük 450-en tartózkodnak Németországban, ebből 120-an börtönben.
    Németországból az utóbbi években hozzávetőleg ezren távoztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz. Nagyjából tartózkodik ismét Németországban, és nem mutatkozik nagyobb "visszatérési hullám".
    A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője a menekültügyi rendszerbe érkező bevándorlók körére jellemző bűnözésről elmondta: a legutóbbi, 2017-es adatok szerint közülük kerül ki a feltárt bűncselekmények elkövetőinek 9 százaléka, ami messze meghaladja arányukat a lakosság egészében. 
    Ez leginkább a csoport "demográfiai szerkezetének", a fiatal férfiak magas arányának tulajdonítható - közölte Holger Münch.
    A menekültügyi rendszerbe érkező bevándorlók körében mutatkozó bűnözésre jellemző a súlyos bűncselekmények magas aránya. Az élet elleni bűncselekmények 15 százalékát, a szexuális önrendelkezés elleni bűncselekmények 12 százalékát az ebből a csoportból kikerülő bűnözők követik el.
     Az ilyen esetek révén pedig "nagyon gyorsan és nagyon erősen fellángol a vita nyilvánosságban" - mondta a BKA elnöke.
    Szintén jellemző a visszaesők átlagon felüli aránya, míg a lakosság egészét tekintve a bűnözők 27 százaléka tartozik a visszaesők közé, menekültügyi rendszerbe érkező bevándorlók köréből kikerülő bűnözőknél 32 százalék ez az arány. 
    Az észak-afrikai térségből - Marokkó, Algéria, Tunézia és Líbia - származók körében különösen magas, 50 százalék feletti a több bűncselekményt elkövetők aránya - emelte ki Holger Münch.
    Hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy az észak-afrikaiak körében ne nyerjen teret az úgynevezett klánbűnözés, amely eddig más arab csoportokra és a kurdokra volt jellemző Németországban.
    A nyolcvanas évek óta kiépült bűnöző klánok súlyos gondokat okoznak, leginkább Berlinben, Brémában és Észak-Rajna-Vesztfáliában, és ezeket a "25-30 év alatt kialakult problémákat nem lehet 25-30 nap alatt megszüntetni". Ezért a rendőri szerveknek most az észak-afrikai térségből származó többszörös bűnelkövetőkre kell összpontosítaniuk, hogy ne szerveződjenek ők is klánokba - fejtette ki Holger Münch.