Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pszichológus: a szülő 1 és szülő 2 elnevezés a többségi családokat diszkriminálja

2019-02-18 11:59:00

Földi Rita klinikai szakpszichológus szerint a francia iskolai dokumentumokban az anya és apa megjelölést felváltó szülő 1 és szülő 2 megnevezés a többségi családokhoz tartozó gyerekeket diszkriminálná.

    A szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn felhívta a figyelmet arra: problémát jelent, hogy melyik szülő kapja az egy, melyik a kettő elnevezést és miért.
    Az anya és apa, valamint szülő 1 és szülő 2 helyett azt javasolja, használják inkább a szülők nevét a dokumentumokban.
    A megnevezésről függetlenül egyébként a gyerekek érzékelik, tudják, hogy más családok miben különböznek a sajátjuktól - tette hozzá.
    A francia nemzetgyűlés múlt kedden első olvasatban elfogadta, hogy az iskolai dokumentumokban a gyerekekért felelős jogi személyek nemére ezentúl nem történik utalás: a korábbi apa és anya megjelölést hivatalosan a szülő 1 és szülő 2 elnevezés váltja fel. A módosítást annak a törvényjavaslatnak a keretében fogadták el, amely a gyerekek tankötelezettségének alsó korhatárát az eddigi 6-ról 3 évre szállítja le, azaz kötelezővé teszi az óvodába járást, a felső határt pedig felemeli 16-ról 18 évre.
     A kormánypárti képviselők szerint a társadalmi egyenlőség miatt kellett az intézkedést elfogadni, azért, hogy "senki ne érezze magát egy meghaladott családmodell miatt kirekesztve."