Emma napja van. | 2024.04.19

Német külügyminiszter: az EU-nak ki kell alakítania geopolitikai identitását

2019-02-16 10:01:00

Az Európai Unió országainak ki kell alakítaniuk közösségük geopolitikai önazonosságát, hogy ne váljanak a nagyhatalmak játékszerévé - sürgette a német külügyminiszter pénteken az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

    Heiko Maas beszédében hangsúlyozta, hogy az EU csak a nemzeti "szuverenitások összefogásával képes szuverén módon cselekedni", és tagállamai csak akkor őrizhetik meg nemzeti szintű külpolitikai, geopolitikai cselekvőképességüket, ha közösen lépnek fel.    
    Ennek hiányában az a veszély fenyeget, hogy az EU "felőrlődik a nagyhatalmak versengésében, megosztottá, irányvesztetté válik és kiszolgáltatott lesz a külső befolyásolásnak". 
    Az EU számára a jövő nagy kérdése az, hogy "a világpolitika tárgya vagy alanya", a folyamatok alakítója vagy elszenvedője lesz-e. 
    Németország számára csak az lehet elfogadható, ha felépül egy "szuverén, erőteljes" EU, amely "kifejleszti geopolitikai identitását" - mondta a német diplomácia vezetője.
    Az EU-nak erősítenie kell "biztonságpolitikai cselekvőképességét", vagyis meg kell maradnia a transzatlanti szövetség "tartóoszlopának", de önálló képességekre, kapacitásokra kell szert tennie. 
    Ennek a törekvésnek az első eredményei közé tartozik az állandó strukturált együttműködés (PESCO) és az európai védelmi alap (EDF), a következő években viszont ki kell fejlesztenie egy közös biztonságpolitikai stratégiai gondolkodásmódot, közös "stratégiai kultúrát" is. 
    A másik fő feladat a világgazdasági befolyás, a "geoökonómiai tőke átváltása geopolitikai tőkére" - fejtette ki Heiko Maas, rámutatva, hogy az EU a második legnagyobb gazdasági térség a világon, és a nemzetközi kereskedelmi forgalmat tekintve a világgazdaság első számú szereplője.
     A gazdaságban az EU "világhatalom", és mindig "pozitív programot kínál partnereinek", közös megoldások kidolgozását javasolja a feleslegessé váló termelőkapacitásokból, a protekcionizmusból és az "államkapitalizmusból" adódó gondokra. 
    Ha az egyre sikerül kidolgozni ezeket a valamennyi félnek megfelelő, közös megoldásokat a transzatlanti kapcsolatrendszerben, kialakulhat egy szélesebb körű kereskedelmi partneri hálózat is, amely alkalmas a "feltörekvő hatalmak", köztük Kína színre lépésével kialakuló helyzet kezelésére.
    Azonban ez csak együtt sikerülhet, és nem egymás ellen, a védővámok és a bezárkózás politikája nem vezet eredményre - mondta a német külügyminiszter. 
    Kifejtette, hogy az EU-ban termelt acélra és alumíniumra kivetett vámok hatásáról végzett első vizsgálatok szerint Washington lépése révén 8700 új munkahely jött létre az amerikai acéliparban, de 9 százalékkal emelkedett az acéltermékek ára, ami azt jelenti, hogy az amerikai acéltermékek vásárlói évente mintegy 650 ezer dollárt kénytelenek fizetni minden egyes újonnan létrejött amerikai acélipari állásért, az ágazat európai munkahelyei pedig veszélybe kerültek.
    Ez éppen az ellenkezője a valamennyi vélnek kedvező helyzetnek, ez egy "klasszikus vesztes-vesztes helyzet" - mondta Heiko Maas.