Auguszta napja van. | 2024.03.29

Republikánus szenátor: a NATO az Egyesült Államok legjobb befektetése

2019-02-15 18:49:00

A NATO az Egyesült Államok legjobb befektetése, és Washington továbbra is kiáll szövetségesei mellett - jelentette ki Lindsey Graham republikánus szenátor pénteken az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

    A legbefolyásosabb republikánus politikusok között számon tartott szenátor a konferenciának a transzatlanti védelmi szövetség jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésén elmondta, hogy a NATO mindig is "jó partnere volt az Egyesült Államoknak". 
    Ezt jelzi, hogy a szövetségesek a 2001. szeptember 11-én végrehajtott iszlamista merényletek után kiálltak a megtámadott Egyesült Államok mellett. A merényletek megmutatták, hogy az óceánok nem nyújtanak biztonságot, a technológiai fejlődés révén "az odaát villámgyorsan ideát lehet".
    Ezért Washingtonnak szövetségesekre van szüksége, akikre számíthat, ha baj van. "Mindig el is mondom az elnöknek (Donald Trumpnak), hogy a NATO az Egyesült Államok történetének legjobb befektetése" - jegyezte meg LIndsey Graham.
    Az elnök szoros szövetségeseként ismert dél-karolinai szenátor hozzátette: azt is igyekszik Donald Trump lelkére kötni, hogy a multilateralizmus - a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon nyugvó intézése - mindig jobb, mint amikor valamely szereplő egyedül, a többiekre tekintet nélkül próbál előrelépni.
    Mint mondta, Donald Trump ugyan "nehezen kezelhető", de Washington európai szövetségeseinek nincs miért aggódniuk, mert "a kongresszus imádja a NATO-t".
    Ezt az elkötelezettséget mutatja az is, hogy a törvényhozásból egy több mint 50 fős küldöttség vesz részt az MSC-n, és eljött Jared Kushner elnöki tanácsadó - Donald Trump veje - és felesége, Ivanka Trump is - mondta Lindsey Graham.