Andrea napja van. | 2024.04.18

OKISZ-elnök: a gazdaság teljesítménye lehetőséget ad a kkv-knak a felzárkózásra 

2019-02-13 09:15:00

A magyar gazdaság jelenlegi és jövőbeni teljesítménye lehetőséget ad arra, hogy  segítséget kapjon a hazai kis- és középvállalkozói szektor a felzárkózáshoz az európai uniós versenytársaikhoz - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke az MTI-nek, miután nemrégiben értékelték a vállalkozók helyzetét.

    Hangsúlyozta, örülnek annak, hogy a magyar gazdaság lendületbe jött, tavaly az utolsó negyedévben a magyar GDP 5 százalék feletti növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest, és az Európai Unió bővülésének motorjává vált.
    Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy még mindig van bőven tennivaló a hazai kkv-szektor felzárkóztatásáért, hiszen rendkívül alacsony szintről indult a folyamat a rendszerváltás után, és még most is 40 százalék körüli a termelékenységi mutatójuk. Megközelíteni sem tudják a bérek, a versenyképesség, a minőség, a technológiai korszerűsítés területén a fejlett országok kkv-szektorának szinvonalát - hívta fel a figyelmet Vadász György.
    A Magyar Iparszövetség elnöke szerint arra lehet számítani, hogy a következő európai uniós fejlesztési ciklusban Magyarország is kevesebb támogatást kap, ezért a csökkenő anyagi lehetőségekből a minőségi fejlesztésekre kell törekedni. Ne az legyen a fő szempont, hogy új gyárak épüljenek, hanem az, hogy az üzemekben korszerű technológiát, gépsorokat használjanak, amelyek kiváltják a kézi munkaerőt. 
    A digitalizáció, a robotizáció nem megy a foglalkoztatottság kárára, mert még mindig vannak a gazdaságnak olyan területei, mint például a szolgáltatás, a vendéglátás, az idegenforgalom, amelyek munkaerőhiánnyal küzdenek - mondta Vadász György.
    Hangsúlyozta, egyre több hazai mikro- és kisvállalkozás tudott előrelépni a versenyképesség területén, termékeit, szolgáltatásait már a nemzetközi piacon is el tudja adni. A versenyhátrány leküzdésében kedvező változást jelentenek az adózásban bevezetett könnyítések, ugyanakkor a magyar bérterhek még mindig magasak, remélhetően ebben is lesznek változások.  
    Nehéz időszak jön, de remélhetően a magyar gazdaság lendületben marad, a piac tisztulni fog, és olyan felemelkedés lesz a gazdaságban, amely lehetővé teszi, hogy a családok magasabb életszínvonalon, jobb kereseti viszonyok mellett, kedvező piaci feltételek között tudnak majd boldogulni - fogalmazott Vadász György.