Csongor napja van. | 2024.04.16

"Megfélemlítéstől mentes" választásokra szólította fel Nigériát Mike Pompeo

2019-02-08 08:00:00

"Szabad és megfélemlítéstől mentes, átlátható és igazságos" szavazásra szólította fel Nigériát Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtök este kiadott közleményében az afrikai országban február 16-án tartandó elnökválasztásra utalva.

    "Felelősségre kell vonni azokat, akik beavatkoznak a választási folyamatba vagy erőszakra bujtogatnak" - hangsúlyozta Pompeo.
    A tárcavezető alapvető fontosságúnak nevezte továbbá, hogy a független választási bizottságok békés körülmények között, "külső nyomásgyakorlástól és megfélemlítésektől mentesen" dolgozhassanak. Mindez azt szolgálja - fogalmazott a közleményben -, hogy a választási eredmények tükrözzék a nigériai nép akaratát.
    Pompeo szorgalmazta azt is, hogy a nigériai titkosszolgálatok biztosítsanak olyan biztonságos körülményeket, amelyek között a nigériaiak gyakorolhatják jogaikat.
    A nyugat-afrikai országban, amely a maga 180 milliós lakosságával a kontinens legnépesebb állama, az elnökválasztás eredménye már a választások előtt vitatottnak látszik. A második ciklusát töltő államfő, Muhammadu Buhari és vetélytársa, Atiku Abubakar korábbi alelnök hívei több városban összecsaptak.
    Elemzők ezzel kapcsolatban megjegyzik: Nigériában szinte hagyománya van annak, hogy szavazás idején fellángol az erőszak; 2011-ben például az elnökválasztás eredményeinek kihirdetése utáni összecsapásokban mintegy ezren vesztették életüket.