Gedeon napja van. | 2024.03.28

Benkő: Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa lesz

2019-02-07 16:12:00

Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa lesz, miután a Magyar Honvédség Parancsnoksága, vagyis a honvédség szakmai irányítása odaköltözik - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön a település polgármesterével közös sajtótájékoztatóján.

    Benkő Tibor részt vett a város közgyűlésének zárt ülésén.
    A miniszter rámutatott: keveset érnek a jól képzett katonák és a modern felszerelések, ha a vezetési módszerek elavultak. Ezért változott a honvédelmi törvény, és január elsejétől korszerű, a kihívásoknak megfelelő, felsőszintű stratégiai vezetést hoztak létre - mondta.
    Benkő Tibor emlékeztetett, korábban a miniszter irányította és vezette a Magyar Honvédséget, ám a katonai szervezetek szakmai vezetését nem politikai vezetőnek kell ellátnia, hanem az új szervezet parancsnokának, Korom Ferenc altábornagynak.
    A miniszter elmondta, hogy azért esett a választás Székesfehérvárra, mert komoly katonamúlttal rendelkezik és "mindig is katonaváros volt".
    Benkő Tibor bejelentette, hogy a NATO-struktúra keretében - magyar kezdeményezésre - létrehoznak egy több nemzetiségű hadosztályt, amely 2020 végére alakulhat meg. Az egység állandó felelősséggel tartozik majd a közép-európai térség biztonságáért, a székhelye szintén Fehérvár lesz - tette hozzá.
    Korom Ferenc a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetője közölte, jelenleg 1400 katona szolgál a városban.
    Kérdésre elmondta, hogy a fehérvári katonák létszáma jelentősen megnő, és a következő években - családtagokkal együtt - mintegy kilencezren költöznek a városba.
    Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint a parancsnokság költözése alapvetően meghatározza a város következő évtizedeit. Székesfehérvár ma erős gazdasági centrum, de lesz "egy másik erős lába", ez pedig a honvédelem - összegzett.
    Megjegyezte, hogy katonai jelenlét erősödésével bizonyos jövőbeli fejlesztéseket át kell gondolni. Példaként említett közlekedési fejlesztéseket, a középiskolai campust, ahol nemzetközi iskolát indíthatnak, valamint a Fekete Sas Szállót, amely akár a parancsnokságnak adhat helyt a jövőben.