Auguszta napja van. | 2024.03.29

EU-prognózis: mérsékelt növekedés vár az európai gazdaságra

2019-02-07 14:52:00

Az Európai Bizottság (EB) téli gazdasági előrejelzése szerint az európai gazdaság, ahogy az elmúlt egymást követő hét évben, 2019-ben is növekedni fog, a várakozások szerint minden tagállamban a teljesítmény emelkedése lesz tapasztalható, noha a globális bizonytalanság miatt a növekedés üteme az elmúlt évek magas adatainál várhatóan mérsékeltebb lesz.

    Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a prognózist ismertetve elmondta, az európai gazdaság növekedése várhatóan 1,5 százalékos lesz idén. A globális kereskedelmi bizonytalanságok és a legnagyobb uniós gazdaságokra ható belföldi tényezők miatt a növekedés lassulása a tavaly ősszel előrejelzettnél erőteljesebb lesz, különösen az euróövezetben.
    Európa gazdaságának alapjai ugyanakkor szilárdak, és továbbra is pozitív tendenciák várhatók, különösen a munkaerőpiacon. Az év második felében és 2020-ban a növekedés üteme fokozatosan újra gyorsulni fog - közölte.
    Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért, valamint a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos elmondta, minden uniós országban lesz gazdasági növekedés 2019-ben, ami több munkahelyet és nagyobb jólétet jelent. Mint elmondta, néhány euróövezeti országban kiújultak az államadósság fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak. A brexit esetlegesen bomlasztó hatása további bizonytalanságot okoz.
    A bizottsági elemzés szerint a gazdasági aktivitás a tavalyi év második felében, a globális kereskedelem lelassulásával tovább mérséklődött. Egyes tagállamok gazdasági teljesítményét átmenetileg belföldi tényezők - például a gépkocsigyártás zavarai, társadalmi feszültségek és költségvetés-politikai bizonytalanságok - gyengítették. Ennek következtében a 2018-as bruttó hazai termék (GDP) mind az euróövezetben, mind az Európai Unió (EU) egészében 1,9 százalékra esett vissza a 2017-es 2,4 százalékról.
    Az év elején a gazdasági lendület visszafogott maradt, az alapmutatók ugyanakkor továbbra is stabilak, a növekedés mérsékelten, de folytatódni fog.
    Az európai gazdaságra várhatóan továbbra is kedvező hatással lesz a munkaerőpiaci feltételek javulása, a kedvező finanszírozási feltételek, valamint a mérsékelten expanzív költségvetési politika. 
    Az euróövezeti GDP 2019-ben várhatóan 1,3 százalékkal, 2020-ban pedig 1,6 százalékkal növekszik majd, ami gyengébb az őszi előrejelzésnél. Az unió egészére vonatkozó GDP-előrejelzést szintén lefelé módosították, és 2019-re 1,5 százalékosra, 2020-ra pedig 1,7 százalékosra becsülik, az őszi 1,9 százalékos és 1,8 százalékos becsléssel szemben. 
    Az infláció az energiaárak erőteljes csökkenése és az élelmiszerek alacsonyabb inflációja miatt 2018 vége felé csökkent az euróövezetben. A gyorsabb béremelkedés ellenére az év során a maginfláció szintén csökkent. Az infláció 2018-ban 1,7 százalék volt a 2017-es 1,5 százalékot követően. Mivel az idei és a jövő évi olajárak a becslések szerint alacsonyabbak lesznek az őszi áraknál, az euróövezeti infláció az előrejelzések szerint 2019-ben 1,4 százalékra mérséklődik, majd 2020-ban enyhén, 1,5 százalékra fog emelkedni. Az uniós szintű infláció idén várhatóan 1,6 százalék lesz, és 2020-ban 1,8 százalékra fog emelkedni.
    A jelentésből kiderül, hogy a gazdasági kilátásokat nagy fokú bizonytalanság övezi, és az előrejelzéseket lefelé mutató kockázatok övezik. A kereskedelmi feszültségek, amelyek egy ideje meghatározzák a gazdasági hangulatot, valamelyest enyhültek, de továbbra is aggodalomra adnak okot. Kína gazdasága gyorsabban lassulhat a vártnál, a globális pénzügyi piacok és számos feltörekvő piac pedig ki van téve a kockázatérzékelés hirtelen változásának és a növekedési kilátásoknak - emelték ki.