Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hibás korhatár-besorolás miatt bírságolt a médiatanács 

2019-02-07 14:39:00

Kétmillió-negyvenezer forintra bírságolta a TV2 szolgáltatóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén, mert rossz idősávban és enyhébb korhatári besorolásban tett közzé egy filmet - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény szerint a médiatanács állampolgári bejelentés alapján indított eljárást a TV2 médiaszolgáltatójával szemben a csatornán tavaly október 27-én 18 óra 55 perctől sugárzott A kém című akcióvígjáték korhatári besorolása miatt.
    A testület megállapította, hogy a filmet durva, obszcén nyelvezete miatt csak a 21 és hajnal 5 óra közötti sávban lehetett volna vetíteni, a 12-es kategória helyett 16 éven aluliaknak nem ajánlottként. Jogsértő volt az akcióvígjáték előzetesének napközbeni vetítése is, amire huszonháromszor került sor, miközben a médiatörvény szerint azokat csak a filmmel megegyező idősávban lehetett volna közzétenni. 
    Megjegyezték, hogy a televíziós és rádióműsorok korhatár-besorolását - a mozifilmekkel ellentétben - nem a médiatanács, hanem maguk a televíziók és a rádiók végzik a médiatörvény által meghatározott paraméterek alapján, ezeket azonban utólag ellenőrizheti a tanács hivatalból, vagy állampolgári bejelentés alapján. 
    A testület a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét - köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó nézettségi, hallgatottsági arányokat - figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.
    Az NMHH Médiatanácsa szintén állampolgári bejelentésre vizsgálatot folytatott, de hatáskör hiányában nem indított eljárást a 444.hu cikkében bemutatott, szerkesztésbe nem került videó miatt, amelyet az M1 csatorna készített ifj. Lomnici Zoltánnal január 14-én. A médiatörvény alapján a testület hatásköre a műsorkészítés folyamatának ellenőrzésére nem terjed ki, azaz nem vizsgálhatja, hogy milyen körülmények között, hogyan jött létre egy adott tartalom. A médiatanács kizárólag a már adásba került vagy sajtótermékben megjelent médiatartalmakat ellenőrizheti a médiaigazgatási szabályoknak való megfelelés szempontjából - olvasható a közleményben.