Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gulyás Gergely: Timmermanst ki kell vonni az európai bizottsági munkából a választási kampány idejére

2019-02-06 10:30:00

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták (PES) választási csúcsjelöltjét ki kell vonni a bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban - tudatta a magyar kormány álláspontját     Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben Jean-Claude Junckerral, a bizottság elnökével.

    A politikus arra kérte Junckert, hogy lehetőség szerint kezdeményezze Timmermans kivonását a bizottsági munkából azáltal, hogy fizetés nélküli választási szabadságot biztosít számára, mert a bizottsági alelnöki tisztség összeegyeztethetetlen az aktív részvétellel az európai parlamenti választások kampányában.
    A miniszter annak hatására fordult Junckerhoz, hogy Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitában a parlament január 30-ai plenáris ülésén. Mint az ennek másnapján kelt levélben írta, a magyar kormányt nem érte meglepetésként, hogy a bizottságot a vitában annak első alelnöke képviselte. 
    Sajnálatosnak tartja azonban, hogy Timmermans mint "Magyarország régi bírálója a felszólalását a saját választási kampánya céljából használta fel a magyar baloldali ellenzék kijelentéseit hangoztatva" - írta Gulyás Gergely.
    A miniszter emlékeztette az elnököt arra, hogy a bizottság tagjainak teljes függetlenséggel, integritással, méltósággal, hűséggel és diszkrécióval kell ellátniuk feladataikat, megfelelve az uniós szerződésekben és a bizottsági magatartási kódexben lefektetett szabályoknak.     Ezen túlmenően feladatuk ellátása során a hivatásetika legmagasabb szintjét indokolt szem előtt tartaniuk. "Hisszük, hogy ezeket az elveket minden esetben alkalmazni kell, különösképp a választási kampányok során" - tette hozzá.
    A magatartási kódex legutóbbi módosítása ugyan lehetővé teszi a bizottság tagjainak, hogy csúcsjelöltként is hivatalban maradjanak, azonban a biztosi feladatok ellátása során "nem tűrhető el a vitán tanúsított, bizonyíthatóan politikailag elfogult magatartás" - szögezte le Gulyás Gergely.
    Fölöttébb megkérdőjelezhető, hogy ennek engedélyezése mennyire lehet legitim egy biztos számára, ha az Európai Parlament egy átlagos alkalmazottjától - amennyiben jelöltként indul egy választáson -, akár az adott választási kampány teljes időtartamára megvonhatják a fizetését - állapította meg. 
    Ilyen intézkedést foganatosítottak már a magyar néppárti delegáció egyik akkreditált parlamenti asszisztense esetében - emlékeztetett a politikus. 
    "Érdekes módon amennyiben egy biztos nemzeti választásokon indul jelöltként, a bizottsági munkavégzéstől köteles tartózkodni, illetve legalább a nemzeti kampány teljes időtartamára fizetés nélküli választási szabadságot kell részére biztosítani" - jegyezte meg.
    "Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság nem talál kivetnivalót abban, hogy az egyik befolyásos tagja azon európai pártszövetség 'csúcsjelöltje', amelynek a magyarországi tagpártja nyíltan együttműködik és kampányol az antiszemita erőkkel" - vélte a miniszter.
    A magatartási kódex szerint intézkedni kell annak érdekében, hogy ha egy biztos az európai parlamenti választási kampányban jelölt lesz, akkor tartsa tiszteletben a függetlenség, integritás és diszkréció elveit. "Álláspontunk szerint a felsorolt intézkedések nem garantálják a függetlenséget az Európai Szocialisták (PES) 'csúcsjelöltjének' esetében" - írta Gulyás Gergely
    Magyarország mindig nyitott volt az együttműködésre és megegyezésre az Európai Bizottsággal - szögezte le a politikus. 
    "Vitáink tisztán szakmai alapokon folytak, amelyek során a pártpolitika nem játszott szerepet. Jogszabályi rendelkezéseket vitattunk meg a bizottság különböző szolgálataival, illetve jogi vitáinkat nyílt és átlátható módon folytattuk le. Ezért sikerült minden esetben politikai megfontolásoktól mentes megegyezésre jutnunk" - közölte.