Gedeon napja van. | 2024.03.28

Richter Attila: a Davis Kupán és a challenger-tornán is adunk lehetőséget a fiataloknak

2019-02-05 13:05:00

Richter Attila főtitkár szerint a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) a múlt heti Davis Kupa-selejtezőben és a budapesti challenger-tornán is igyekezett lehetőséget adni a fiataloknak a bizonyításra.

    A férfi válogatott a frankfurti DK-párharcban 5-0-ra kikapott Németországtól, de Piros Zsombor, Nagy Péter, Borsos Gábor és az újonc Szintai Dávid is helytállt esélyesebb ellenfelével szemben.
    "Dávidon látszott, hogy az izomzata és a játéka még nincs hozzászokva ahhoz a fizikai megterheléshez, amelyet Philipp Kohlschreiber ellen kapott. Ugyanakkor szerintem azért is nyerte meg Budapesten a hétfői meccsét, mert pár nappal korábban tapasztalhatta, hogy milyen ötezer ember előtt játszani a világ élmezőnyébe tartozó ellenféllel" - nyilatkozta az MTI-nek Richter Attila, aki egyben tornaigazgató is a 42 ezer euró összdíjazású challenger-versenyen. "Borsos Gabó hétfőn picit fáradtnak tűnt, de ő elsősorban páros játékosként próbálja magát pozícionálni. Piros Zsomi pedig kezd beleszokni a Davis Kupa-vezéregyéniség szerepébe, ezúttal talán túl nagy elvárásai is voltak önmagával szemben, ezért lett egy nagyon sima meccsből csak sima meccs" - tette hozzá, utalva Piros hétfői győzelmére.
    A főtitkár hangsúlyozta, hogy a szövetség elsődleges feladata az utánpótlás-nevelés, a 19 éves Piros és a 21 éves Szintai is ebből a programból nőtte ki magát, emellett Frankfurtban ott ült a kispadon Marozsán Fábián is.
    "Nagyon nehéz döntés volt, hogy Fábián most kimaradt a challenger egyéni mezőnyéből, és a többieknek tudtunk csak szabadkártyát adni. Dávidnak egyébként rázós ifikora volt, akadtak komolyabb összetűzéseink a viselkedési problémái miatt, de a sportolói nagyságát jelzi, hogy túl tudta tenni magát ezeken" - mondta Richter Attila, aki kifejtette, a budapesti challenger-torna rendezési színvonala közel van egy ATP-tornáéhoz, emellett annyiban nehezedett a munkájuk, hogy az ATP új előírásai miatt valamelyest nőttek a költségek, és egy hétbe kell beleszorítani az egész tornát a selejtezőkkel együtt.
    A szerdától szombatig tartó Fed Kupáról szólva a főtitkár közölte, amikor hétfőn reggel elutazott a csapat az angliai Bath-ba, még mindenki bízott benne, hogy a kedvező diagnózis után Stollár Fanny később a többiek után mehet.
    "Sajnos a kezelések ellenére nem javult az állapota, továbbra is fájlalja a kezét, ezért nem áll a női válogatott rendelkezésére. Nélküle egyértelműen a csoportban maradás lehet a cél" - jelentette ki Richter Attila.
    Az euro-afrikai zóna I-es csoportjának tornáján a magyarok a britekkel, a görögökkel és a szlovénokkal kerültek egy csoportba, a másik négyesben Szerbia, Horvátország, Törökország és Grúzia csap majd össze. A kvartettekből a csoportgyőztesek jutnak tovább, és ők játszanak azért, hogy pályára léphessenek a világcsoport II rájátszásában. A magyar csapatot jelenleg Jani Réka, Bondár Anna, Gálfi Dalma és a nemrég junior páros Australian Open-bajnok Nagy Adrienn alkotja - Babos Tímea lemondta a szereplést.

sma sgr sag