Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bodó Sándor: egyaránt segítik az álláskeresőket és a munkaadókat 

2019-02-04 20:27:00

A munkaügyi kirendeltségeknek egyaránt kell segíteniük az álláskeresők, a közfoglalkoztatottak, a dolgozni vágyó inaktívak és a tartós munkanélküliek elhelyezkedését, valamint a munkaadókat is, a munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolását támogató központi program most Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatódik - mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára Miskolcon sajtótájékoztatón, hétfőn.

    A politikus emlékeztetett, hogy az elmúlt évben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben kezdődött el ez a program, mivel ezeken a területeken volt a legmagasabb a munkanélküliség.
    Hangsúlyozta: a magyar gazdaság jobban teljesít ezen a területen is, ma már csaknem 4,5 millió munkavállaló van Magyarországon a versenyszférában és a közszférában. A következő időszak legfontosabb feladata, hogy az inaktív álláskeresőket - akiknek száma megközelíti a félmilliót - minél hamarabb a versenyszférában juttassák munkához.
    Az államtitkár kifejtette, hogy a munkanélküliséggel párhuzamosan egyre több cég keres munkavállalót, a cél az érdekek összehangolása, a munkát keresők és a munkát adók "összehozása". Ennek érdekében a munkaügyi kirendeltségeken dolgozók személyesen, illetve telefonon keresik meg mindazokat, akik még nem tudtak elhelyezkedni, felmérik terveiket, elgondolásaikat, így mindenkiről egy friss adatbázis jöhet létre. Ennek birtokában közvetítik ki őket a munkaadókhoz, így megszűnik az, hogy egy adott állásra akár sok tucat embert közvetítsenek ki. A program megkönnyíti  a munkaadóknak is a megfelelő munkaerő megtalálását, mert kisebb számú jelentkezőből kell választaniuk, a szűréseket a foglalkoztatás-politikai osztályokon, munkaügyi kirendeltségeken dolgozók elvégzik a cégek helyett.
    Bodó Sándor hangoztatta: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben, ahol már elindult ez a program, sokkal hatékonyabb a közvetítés, míg korábban 10 százalék körüli volt a sikeresség aránya, mára ez közelít a 40 százalékhoz. A várakozások szerint Borsodban 7-8 ezer ember juthat álláshoz a program segítségével. 
    Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja arról számolt be, hogy a megyében 2010-ben még 75-80 ezer álláskeresőt regisztráltak, mára ez a szám 34 ezerre csökkent, miközben a foglalkoztatottak száma 220 ezerről 274 ezerre emelkedett, ami azt jelenti, hogy a munkaképesek a korábbi 47 százalék helyett 65 százalékban jutnak munkához. A munkanélküliségi ráta a korábbi 17 százalékról 5,2 százalékra mérséklődött a megyében, ez főleg az új munkahelyeknek köszönhető, amelyek elsősorban a járműipar és a vegyipar területén jöttek létre, ugyanakkor sok helyen megjelent a munkaerőhiány is. A megyében több mint háromezer munkahelyre keresnek embert, a közfoglalkoztatottakból és regisztrált álláskeresőkből álló munkaerő-tartalék pedig 58 ezerre tehető.