Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tizenkét év után kártérítést kapott az Adria-tengeri Kornat-szigeten kitört tűz egyetlen túlélője

2019-02-02 07:59:00

A zágrábi körzeti bíróság első fokú ítélete szerint a horvát államnak és Sibenik városának 1,75 millió kuna (75,5 millió forint) kártérítést kell fizetnie Frane Lucic volt tűzoltó, a 2007-es Kornat-szigeten kitört tűzeset egyetlen túlélője számára - közölte a helyi sajtó pénteken.

    A volt tűzoltó a történtek után tizenkét évvel nyerte meg az általa indított pert, amelyben tizenkét másik tűzoltó életét vesztette, közülük a legfiatalabb 17 éves volt. A Kornatra küldött tűzoltók akkor kerültek bajba, amikor hirtelen megfordult a lángok terjedésének iránya. Lucic bár túlélte a tragédiát, maradandó sérüléseket szenvedett. A teste teljesen megégett, és a mai napig ellátásra szorul.
    Az eset számos vitát váltott ki Horvátországban. Egyesek azzal vádolták a tűzoltóságot, hogy rossz döntést hozott, amikor a 13 tűzoltót helikopterrel a szigetre küldte, hogy állami területen bozóttüzet oltson. A sajtó korábban arról cikkezett, hogy a fiatal és tapasztalatlan tűzoltóknak a felszerelése sem volt megfelelő. 
    Az esetet vizsgáló bíróság azonban senkit nem vont felelősségre a történtekért. 
    Szakemberek szerint a tragédiát egyfajta természeti jelenést okozta, egy úgynevezett eruptív (kirontó) tűz, amely a nem homogén égési gázkeverék robbanása során jött létre. A növényzet elégéséből keletkezett gázok felgyűltek a Sipnat öböl felett, majd a tűz és az erős szél hatására ez a gáztömeg hírtelen kigyulladt, 1200 Celsius-fokon égett, valamint másodpercenként 40 méteres sebességgel kirobbant. Lucic úgy élhette túl, hogy egyedül neki volt tűzoltó sisakja.