Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-02-01 16:59:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Brit-szigetektől délnyugatra markáns ciklon örvénylik, amelynek előoldalán nedves és enyhe levegő áramlik szárazföldünk középső része fölé. A ciklon melegszektorában a felhős ég mellett többfelé esik az eső, záporeső, a magasabban fekvő területeken pedig havazás is előfordul. Ezzel együtt a hőmérséklet is jelentősen enyhül. A Pireneusi-félszigeten és Franciaország délnyugati partvidékén szinte mindenütt 10 fok fölé, egyes részeken 18, 19 fokig is felmelegszik a levegő. Mindeközben a Kelet-európai-síkság északi részein napközben is fagypont körül, a Skandináv-félsziget térségében pedig jóval az alatt alakul a hőmérséklet, ott néhol csupán -20 fokot mutatnak a hőmérők a délutáni órákban is. A Kárpát-medence időjárását egyre inkább a nyugat felől érkező ciklon alakítja, hatására szombaton az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időre számíthatunk.
    
    Várható időjárás az ország területére szombat estig
    ---------------------------------------------------
    Jobbára erősen felhős lesz az ég, de pénteken főként az Északi-középhegység tágabb környezetében tartósan borult maradhat az idő. Reggelig elsősorban az északi országrészben valószínű elszórtan eső, záporeső. Szombaton napközben már csak helyenként, késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon viszont ismét egyre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A déli, délkeleti szelet egyre több helyen kísérhetik erős, Sopron térségében olykor viharos közeli lökések.  
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 10 és 17 fok között várható, de az Északi-középhegység térségében ennél pár fokkal hidegebb is lehet.