Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-01-31 15:15:32

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Kontinensünk nagy részén ciklonális hatások uralkodnak, csupán az Ibériai-félszigettől délnyugatra, illetve szárazföldünk északkeleti részén alakítja magasnyomású légköri képződmény az időjárást. A Brit-szigetektől nyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán nedvesebb, és több fokkal enyhébb levegő áramlik Európa délnyugati, nyugati része fölé, emiatt a Pireneusi-félszigeten a felhős ég mellett többfelé is esik az eső, záporeső. Az Adriai-tenger felett mediterrán ciklon örvénylik, amelynek hatására a térségben több helyen is kialakul eső, záporeső, néhol zivatar, és legfőképpen a magasabban fekvő helyeken havazás is előfordul. Kontinensünk leghidegebb vidéke továbbra is a Skandináv-félsziget, ott az éjszakai kemény fagyokat - néhol -28, -30 fok is előfordul - hideg nappalok követik, egyes részeken -20 fok körül, néhol az alatt alakul a csúcshőmérséklet. Mindeközben a Földközi-tenger partvidékén jobbára 10 fok fölé, helyenként 17, 18 fok köré melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence egyre inkább a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon előoldalára kerül, emiatt pénteken több fokkal enyhébb levegő áramlik térségünk fölé.

    
    Várható időjárás az ország területére péntek estig
    --------------------------------------------------

    Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult, párás idő várható, de főként az északi megyékben hosszabb időre kisüthet a nap. Délutántól elszórtan számíthatunk gyenge csapadékra: nyugaton hó, havas eső, míg keleten eleinte még eső is valószínű. Pénteken jobbára erősen felhős lesz az ég, de főként az északkeleti megyékben borult, párás maradhat az idő. Eleinte az Északi-középhegység és az Észak-Alföld tágabb környezetében valószínű havazás, havas eső, majd ott, illetve késő délutántól már nyugaton is egyre inkább eső várható. A reggeli órákban néhol átmeneti ónos eső, fagyott eső is lehet. A déli, délkeleti szél estétől a Dunántúlon, hajnaltól egyre nagyobb területen megélénkül, helyenként megerősödik. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között alakul, de az átmenetileg derült tájakon jobban lehűlhet a levegő.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 4 és 9 fok között várható, de északkeleten pár fokkal hidegebb is lehet.