Emma napja van. | 2024.04.19

Finn miniszterelnök: üdvözlendő az uniós költségvetés és a jogállamiság összekapcsolása

2019-01-31 14:52:58

Nem lehet kompromisszumot kötni, nem lehet engedni a jogállamiság ügyében, ezért üdvözlendő az Európai Bizottság javaslata, amely összekapcsolná az európai uniós költségvetést és a jogállamiságot - jelentette ki Juha Sipila finn miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folytatott vitáján csütörtökön.

    Úgy vélte, hogy az uniós bizottság 2020 utáni, hétéves uniós költségvetésre vonatkozó javaslata előremutató, és reményét fejezte ki, hogy kiegyensúlyozott mechanizmus hozható létre, amely a jogállamiság védelmére is odafigyel.
    Kiemelte, az uniós többéves pénzügyi keretnek az uniós politika legfontosabb eszközeként reagálnia kell egyebek mellett a populizmus jelentette veszélyekre és a migráció okozta kihívásokra is.
    Sipila arról is beszélt, hogy olyan közös uniós migrációs politikára van szükség, amely átfogó megközelítést alkalmaz, de elsősorban a migráció kiváltó okainak megoldására fókuszál, fenntartható fejlődést biztosít a kiinduló országok számára, és munkahelyeket teremt ezekben az államokban.
    A migráció belső aspektusait tekintve úgy vélekedett, hogy az Európában található menekülttáborokból közvetlen áttelepítéssel lehet megoldást találni arra, hogy az unió határországaira kisebb nyomás nehezedjen. Ezzel egy időben erősíteni kell a külső határok védelmét, valamint előre le kell fektetni a válságok idején gyakorolni kívánt szolidaritás mechanizmusát. Nem a válság közepén, ahogy azt az unió 2015-ben tette - emelte ki.
    Véleménye szerint emellett az uniós költségvetésben komoly pénzeket kell átcsoportosítani a vidékfejlesztésre, hogy megfelelő és biztonságos élelmiszerek jussanak a fogyasztókhoz, illetve azért, hogy munkahelyeket teremtsen az agráriumban és az élelmiszeriparban.
    A finn miniszterelnök a védelmi és biztonságpolitika erősítésének fontosságát is hangsúlyozta: véleménye szerint ennek részévé kell válnia a hibrid és kiberveszélyekkel szembeni kapacitás további fokozásának. Végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen veszélyeket rejt magában az, ha a világ nem szentel elegendő figyelmet az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek.
    Juha Sipila beszéde végén kiemelte, az uniónak egységre van szüksége a jobb döntéshozatal és a kihívások kezelése érdekében.
    "Ha a kihívásokra, köztük a populizmus jelentette veszélyre egyszerű választ próbál adni Európa, az lesz az eredménye, mint ami az Egyesült Királyság esetében történt" - fogalmazott.
    A populizmus azonban olyan színtereken is megmutatkozik, mint a jogállamiság, a sajtószabadság vagy az emberi jogok, köztük a nők jogai. Mindezek érdekében meg kell találni az európai belső megosztottság megszüntetésének módjait, és olyan Európai Uniót kell támogatni, amely konkrét intézkedések révén biztosítja hitelességét. A hatékony végrehajtás ugyanis a legjobb eszköz arra, hogy az unió hatékony választ adjon a jelen kihívásaira, hogy felvegye a harcot a populizmus ellen, és növelje az emberek bizalmát - tette hozzá a finn miniszterelnök.