Emma napja van. | 2024.04.19

Megéri a nyugdíj mellett dolgozni

2019-01-31 11:11:00

Jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, ez a szám az idén akár hetvenezerrel is emelkedhet a közterhek mérséklése nyomán - mondta a Magyar Időknek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

    A lap csütörtöki számában az államtitkár kifejtette: a célirányos adócsökkentés 2019-ben 45 milliárd forintot hagyhat a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél. A vállalkozások 21 százaléknyi közterhet spórolhatnak meg tavalyhoz képest, ha munkaviszonyban alkalmaznak nyugdíjast, mivel utánuk nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást. A nyugdíjas munkavállalók pedig 14 százalékos előnyhöz jutnak azáltal, hogy már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, a járulékokat pedig nem. 
    Tállai András kitért arra is, hogy bizonyos társadalombiztosítási ellátások csak akkor járnak, ha a munkavállalók járulékot fizetnek. Mivel ezt a közterhet már nem vonják le a nyugdíjas dolgozóktól, az érintettek nem számíthatnak táppénzre vagy az úgynevezett félszázalékos kiegészítő nyugdíjemelésre. Ugyanúgy jár viszont a kórházi és a háziorvosi ellátás, és felkereshető a szakrendelés is, mint eddig.     
    Az államtitkár kiemelte, hogy a járulékcsökkentés csak azokra vonatkozik, akik munkaviszonyban dolgoznak nyugdíj mellett, a megbízással vagy más módon dolgozókra nem. Hozzátette, hogy utóbbiak létszáma szintén megközelíti a 75 ezret. 
    Az államtitkár szerint a vállalkozásoktól érkező jelzések arról árulkodnak, hogy a gazdasági szereplők érdemi lehetőséget látnak az új adóügyi rendelkezésben, ezzel abban, hogy nyugdíjas munkavállalókat alkalmazzanak, az anyagi előny mellett ugyanis a korábban nyugdíjba vonult szakemberekkel hozzáadott értéket jelentő tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez - olvasható a Magyar Időkben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó