Gedeon napja van. | 2024.03.28

Beni Ganc volt izraeli vezérkari főnök népszerűségben behozta Netanjahut a legújabb felmérések szerint

2019-01-31 10:02:00

Beni Ganc volt izraeli vezérkari főnök népszerűségben veszélyesen megközelítette, sőt behozta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt a közvélemény-kutatók legújabb felmérései szerint - jelentette a helyi média csütörtökön. Az országban április kilencedikén előrehozott választásokat tartanak.

    Az Izrael Ereje (Hoszen LeIszrael) nevű, új párt élén álló Beni Ganc tíz év óta az első olyan politikus, akinek támogatottsága beérte Netanjahuét.
    Ganc kedd este tartotta meg komoly érdeklődéssel várt programadó beszédét, amely után tovább növekedett a támogatottsága a televíziók megrendelésére készített közvélemény-kutatások szerint.
    Az egyik felmérés szerint a megkérdezettek ugyanolyan hányada - 42 százaléka - gondolja úgy, hogy az ország vezetésére Ganc a legalkalmasabb, mint amennyien Netanjahut választanák, és a többi kutatás eredménye is csak minimális előnyt mért a kormányfőnek.
    Ganc pártját a múlt heti adatok még csak tizenöt mandátum megszerzésére mutatták esélyesnek a százhúsz tagú kneszetben, míg a Netanjahu vezette Likudot harmincéra, de a legfrissebb adatok szerint a két párt közötti különbség egy számjegyűre csökkent.
    Ráadásul a szakemberek szerint várhatóan négy mandátumot veszít a Likud, ha Aviháj Mandelblitt főügyész a meghallgatások függvényében még a választások előtt bejelenti a vádirat benyújtását a kormányfő elleni korrupciós ügyekben.
    Az egyik kutatás azt is megvizsgálta, miként szavaznának az emberek, ha választási koalícióba tömörülne a két legnagyobb ellenzéki párt, a Jaír Lapid vezette Van Jövő (Jes Atíd) és az Izrael Ereje. Ebben az esetben együtt harmincöt mandátumot gyűjtenének be, miközben a Likud csak harmincat.
    A felmérések szerint egyre több párt szorul ki a parlamentből a legutóbbi választás óta bevezetett magasabb, 3,25 százalékos bejutási küszöb miatt. A centrista Mindannyian (Kulanu), a jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu), a keleti vallásosok Sasz nevű pártja és a Zsidó Otthon (HaBájt Hajehudi) is a kiesés szélén táncol. 
    Ha ezek, az eddig Netanjahu természetes szövetségeseinek tekintett pártok nem jutnának be az új kneszetbe, akkor még a Likud győzelme esetén is nehézségekbe ütközik egy újabb jobboldali kormány megalakítása. 
    Ugyanakkor a Háárec című lap egyik elemzése arra figyelmeztet, hogy Ganc népszerűségének jelenlegi felfelé ívelését a kiemelt médiafigyelem is okozhatta. Programadó beszédének és pártjának valódi megítélését csak egy-két hét elteltével lehet majd jól megítélni, miután lecsillapodtak a kedélyek.