Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fülöp Attila: a nappali szociális intézmények segítik a családokat 

2019-01-30 19:25:00

A kormány célja, hogy a fogyatékossággal élők lehetőleg a családjukkal töltsék napjaik jelentős részét, ezért fontosak a nappali szociális intézmények - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Gyulán.

    Fülöp Attila, mielőtt átadta a felújított és bővített Szivárvány Napközi Otthont, kiemelte: egy nappali szociális intézmény abban segíti a fogyatékossággal élők családját, hogy az érintett emberek közösségben tölthetik mindennapjaikat, s este hazatérnek a családjukhoz, így a hozzátartozók nincsenek arra kényszerülve, hogy bentlakásos elhelyezést keressenek számukra. 
    Utalt arra, hogy a parlament tavaly decemberben fogadta el az otthonápolási díjról szóló törvényt, amelynek költségvetési kerete az idei évre mintegy 15 milliárd forint. 
    A gyulai nappali otthon felújításának fontos üzenete van, azt mutatja, hogy a társadalom és a kormány számára a fogyatékossággal élők ugyanolyan polgárai az országnak, mint egészséges társaik - jelentette ki az államtitkár.
    Görgényi Ernő (Fidesz), Gyula polgármestere azt mondta, egy közösség, így a város lakossága is felelős a tagjaiért, ez a felelős hozzáállás irányította az önkormányzatot, amikor pályázott a fogyatékossággal élők otthonának felújítására. 
    Kiemelte, hogy az önkormányzat nemcsak szociális, hanem oktatási és egészségügyi intézményeire is különösen nagy figyelmet fordít. Mint mondta, az elmúlt években a város ilyen célú intézményei közül gyakorlatilag mindegyik megújult vagy felújítás alatt áll. A beruházásokra az utóbbi időszakban több milliárd forintot fordított a város.
    Az értelmi fogyatékosokat befogadó, négy települést - Gyula, Elek, Lőkösháza, Kétegyháza - kiszolgáló otthon felújítása a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, 125 millió forint támogatással valósult meg. A beruházás során két szomszédos ingatlant összeépítettek, és teljesen korszerűsítették az energetikai és fűtési rendszereket. A megújult ingatlan fűtéséről és hűtéséről hőszivattyú gondoskodik.
    A megnövelt alapterületű otthonban így a korábbi 15 helyett 20 rászoruló, fogyatékossággal élő felnőtt nappali ellátásáról tudnak gondoskodni.