Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy zsidó kislány megmentéséről szóló kötet nyerte el a Costa Könyvdíj nagydíját

2019-01-30 12:50:00

Egy zsidó kislány megmentéséről szóló életrajzi mű nyerte el a rangos brit Costa Könyvdíj (Costa Book Awards) nagydíját.

     Bart van Es oxfordi professzor The Cut Out Girl című művének főhőse egy fiatal zsidó lány, akit a szerző nagyszülei bújtattak a második világháború alatt. Bart van Es a könyvben felidézi, hogy a holland kislányt kilencévesen fogadták be a nagyszülei még az előtt, hogy a gyerek szüleit Auschwitzba hurcolták volna - írja a BBC News.
    Az egykori kislány, Lien de Jong, aki ma már a nyolcvanas évei közepén jár, személyesen is részt vett a keddi londoni díjátadó ceremónián. Bart van Es a Costa Év Könyve elismeréssel 30 ezer fontos (10,8 millió forintos) pénzdíjat is nyert.
    A nagydíjat odaítélő zsűri elnöke, Sophie Raworth, a BBC News újságírója a regényt "szenzációs és izgalmas" műnek, "az év rejtett gyöngyszemének" nevezte.
    Az év könyvét a Costa Könyvdíj öt kategóriájának győztesei közül választják ki. A The Cut Out Girl az életrajzi mezőny díjazottja volt.
    A legjobb regénynek járó díjat a 27 éves ír Sally Rooney kapta Normal People című könyvéért. A legjobb elsőkönyves szerző Stuart Turton lett The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle című sci-fi thrillerével. Költészet kategóriában JO Morgan Assurances című verseskötetével győzött. A legjobb gyermekkönyv díját pedig Hilary McKay vehette át The Skylarks' War című írásáért.
    A Costa Könyvdíj nagydíját tavaly posztumusz Helen Dunmore-nak ítélték oda Inside the Wave című utolsó versgyűjteményéért.