József napja van. | 2024.03.19

Az Európai Néppárt meghatározó erő, a változások motorja akar lenni Európában

2019-01-29 13:49:26

Az Európai Néppártnak (EPP) az a célja, hogy a legerősebb frakció legyen az Európai Parlamentben a májusi választások után, hogy a változások motorja és iránymutatója lehessen Európában - hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Antonio López-Istúriz White, az EPP főtitkára kedden Bukarestben.

    Közös sajtóértekezletükön a főtitkár az EPP támogatásáról biztosította a romániai tagpártokat, köztük az RMDSZ-t, és az erdélyi magyar érdekképviseletnek az EP-ben kifejtett eddigi tevékenységét méltatta.
    A román média kérdésére válaszolva, amely azt tudakolta, nem nehezményezi-e az EPP, hogy az RMDSZ egy baloldali, az igazságügyi törvénymódosítások miatt bírált kormányt támogat Bukarestben, Antonio López-Istúriz White elmondta, hogy a választások közeledtével inkább az európai emberek mindennapjait közvetlenül befolyásoló témákra összpontosítanak, a médiának pedig általában más prioritásai vannak. Emlékeztetett, hogy a román szociáldemokraták néppárti "összeesküvést" sejtenek a jogállamisággal kapcsolatos bírálatok mögött, de szerinte a bukaresti kormányt el kéne gondolkodtassa az, hogy a legélesebb kritikákat Frans Timmermans európai bizottsági alelnöktől, az európai szocialisták csúcsjelöltjétől és a liberális EP-frakciótól kapta.
    Kelemen Hunor a sajtóértekezleten rámutatott: az erdélyi magyarságnak fontos, hogy alakítója, ne csak elszenvedője legyen az EU immár elkerülhetetlenné vált megújulásának.
    A magyar közmédia felvetésére reagálva az RMDSZ elnöke emlékeztetett: az őshonos kisebbségek védelme az RMDSZ kezdeményezésére már 2012-ben bekerült az EPP programjába, és a szövetség számít arra, hogy mind - az Európai Bizottság elnöki tisztségére az EPP részéről pályázó - Manfred Weber, mind a néppárti frakció támogatni fogja az 1 millió 200 ezer európai polgár által aláírt Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést. Leszögezte: az európai reformok része kell legyen az őshonos kisebbségek védelméhez való viszonyulás megváltozása.
    "Azon az úton, ahol elindultunk tulajdonképpen még nincs út. Ezt folytatni kell most. Azt gondolom hogy az Európai Néppárt részéről fogunk kapni segítséget, Manfred Weber részéről fogunk kapni segítséget, de azt is tudjuk, hogy nem a kampány az az időszak, amikor egy ilyen kérdésben előre szaladnának sem a spanyolok, sem a franciák, sem a görögök, sem a románok. Az a kérdés, hogy a következő parlament, a következő bizottság hogy fog ehhez hozzáállni" - mondta Kelemen Hunor.
    Az RMDSZ elnöke úgy értékelte: a közelgő EP-választások minden egyes európai polgár jövőjéről szólnak, akiknek közös érdekük, hogy az EPP a reformok hangadója, iránymutatója legyen Európában.
    Az EU-nak meg kell erősödnie politikailag, gazdaságilag, idővel katonailag is, hogy a globális versenyben megállja a helyét Amerikával, Kínával, Indiával, Oroszországgal szemben. A tagállamok egymagukban nem, csak együtt tudnak sikeresek lenni, ehhez magának az uniónak kell megváltoznia - hangoztatta az RMDSZ elnöke.

hbl kkp kpl



Képújság
Sajómente Média Alapítvány