József napja van. | 2024.03.19

Horvátországban tovább emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma

2019-01-29 12:39:00

Horvátországban már 35-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma, tavaly egész évben haltak meg ennyien a vírus valamilyen szövődményétől - jelentette a Jutarnji List című napilap kedden.

    Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ munkatársa a lapnak elmondta: az első vírusos megbetegedés nyilvántartásba vétele óta tíz hét telt el, és hasonló intenzitással még legalább négy hétig eltart a járvány. 
    Kiemelte: csak az elmúlt héten laboratóriumi vizsgálattal közel 200 megbetegedést regisztráltak. 
    Az összes beérkezett minta 60 százalékában kimutatták az influenzát, annak 97 százalékában a vírus A típusát, azon belül is 95 százalékban a H1N1 vírust, azaz a sertésinfluenzát - húzta alá. 
    Horvátországban a hivatalos adatok szerint december óta 17 500 influenzás beteget regisztráltak.
    A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához.
    Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham, valamint vesekárosodás. Azok, aki védőoltás mellett kapják el a betegséget, könnyebben jutnak túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány