Gedeon napja van. | 2024.03.28

Idősebb Hidi Endre kárpátaljai kerámiaművész kiállítása nyílik Budapesten

2019-01-27 14:49:00

Idősebb Hidi Endre kárpátaljai kerámiaművész munkáiból nyílik kiállítás szerdán Budapesten a Forrás Galériában, a Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.

    A kárpátaljai kerámiaművésznek, Ukrajna érdemes népművészének, a Magyar Művészeti Akadémia külső köztestületi tagjának kiállítása február 13-ig tekinthető meg - közölte a Forrás Galéria az MTI-vel. 
    A tájékoztató idézi a kerámiaművészt, aki elmondta, hogy a művészethez való vonzódását apjától örökölhette, aki a cseh éra alatt cégtáblafestést tanult, és egy reklámcégnél dolgozott rövid ideig. Tanulmányait az ungvári Ipar- és Képzőművészeti Szakközépiskolában végezte kerámia szakon. Mestere Bendik János volt, akinek nagyon sokat köszönhetett.
    Kezdetben egyszerű vázákat, csuprokat, kisszilkéket készített, utána jöttek a különféle figurák, majd a reliefek. Jó pár év gyakorlat után fogott bele nagyobb méretű padlóvázák, női figurák és miskakancsók készítésébe.
    Idősebb Hidi Endre 1944-ben született Nagydobronyon. 2002-ben kapta meg az Ukrajna Érdemes Népművésze címet. Munkásságát 2010-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel jutalmazták, 2018-ban Ungvári járás díszpolgára címmel tüntették ki.