Gedeon napja van. | 2024.03.28

Már nem lehet időközi választást kiírni ebben a ciklusban

2019-01-26 11:27:00

Március 31-én tartják az utolsó időközi önkormányzati választásokat ebben a ciklusban, addig még 16 képviselő- vagy polgármester-választás lesz az országban. 

    A 2011-ben elfogadott alaptörvény előírja, hogy a helyi vezetőket a korábbi négy helyett ötévente kell megválasztani, a 2014-ben megválasztott vezetők mandátuma így 2019-ben jár le. 
    Ha azonban egy egyéni választókerületi képviselő vagy polgármester helye megüresedik, időközi választást kell tartani. A választást az illetékes választási bizottság a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre tűzi ki, úgy, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen. 
    A választási eljárási törvény szerint azonban nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között. Ez azt jelenti, hogy - mivel szavazást vasárnap tartanak - a választási bizottságoknak január 20-án volt utoljára lehetőségük választást kiírni, mégpedig az április 1-je előtti legutolsó időpontra, március 31-ére. 
    A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint április 1-jéig még 16 időközi önkormányzati választást tartanak: 9 helyen választanak polgármestert, három helyen egyéni választókerületi képviselőt, négy helyen pedig települési nemzetiségi önkormányzati képviselőt.
    Február 10-én Káván polgármestert, február 17-én Korláton, Bakonyszentivánon és Mekényesen polgármestert, Kecskeméten pedig görög nemzetiségi képviselőt, március 3-án Tolnában egyéni választókerületi képviselőt, Nyírmártonfalván pedig roma települési képviselőt választanak. Március 10-én Andocson polgármestert, március 24-én Száron és Romonyán polgármestert, Püspökladányban egyéni választókerületi képviselőket, Pilisen roma, Tótszentmártonban pedig horvát nemzetiségi képviselőt választanak. 
    A ciklus utolsó időközi választását március 31-én tartják, Szelevényben és Ibrányban polgármestert választanak. 
    Az időközi önkormányzati választásokon megválasztott képviselők, polgármesterek mandátuma csak néhány hónapig, a következő választásig, tehát 2019 őszéig szól.