Andrea napja van. | 2024.04.18

Rétvári: 391 millió forintos beruházás-előkészítő támogatást kap három zeneművészeti iskola

2019-01-24 18:06:07

A kormány úgy döntött, hogy három kórusiskolát, a váci Karolina Katolikus Általános Iskolát, a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát és a szintén fővárosi Szent István Király Zeneiskolát 391 millió forintos beruházás-előkészítő támogatásban részesíti - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Vácon.

    Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Karolina iskolában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon kevés a kórusiskola, ezért a kormány fontosnak tartja a támogatásukat, hogy "méltóan képviselhessék a kodályi hagyományokat". 
    Amint az intézmények bővítési, fejlesztési beruházásának előkészítésével végeztek az iskolák, a kivitelezéshez pályázhatnak kormányzati támogatásra - tette hozzá az államtitkár.
    Rétvári Bence kitért arra: kérték az iskolákat, olyan fejlesztéseket tervezzenek, amelyek lehetővé teszik, hogy az intézmények kórusközpontokként is működjenek, és továbbképzéseikkel segítsék más iskolák kórusait, kórusvezetőit. 
    Fontosnak nevezte, hogy a támogatott iskolák között van vidéki és budapesti, valamint állami és egyházi is.
    Beer Miklós váci megyés püspök elmondta: a Karolina Katolikus Általános Iskola több mint 100 éves, és ezzel a fejlesztéssel új fejezet kezdődik az intézmény történetében. 
    Sisa Sándorné, az iskola igazgatója megemlítette, hogy oktatási intézményük 1905-ben épült és 1906-ban kezdődött első osztályában az oktatás. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekkel a klasszikus zenét méltó körülmények között oktathatják majd.