Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csökkentette inflációs előrejelzését és nem változtatott monetáris politikáján a japán jegybank

2019-01-23 11:05:00

Csökkentette inflációs előrejelzését a japán jegybank szerdán, és arra figyelmeztetett, hogy fokozódnak a gazdaságot fenyegető kockázatok a globális kereslet megtorpanása miatt, ami visszaveti a tartós növekedést elősegítő, hosszú évekre visszanyúló erőfeszítéseket.

    A központi bank monetáris tanácsa 7-2 arányban elfogadott döntésével nem változtatott rendkívül laza monetáris politikáján, így maradt a mínusz 0,1 százalékos betéti ráta. Változatlanul hagyta azt, a júliusban elfogadott előretekintő iránymutatást (forward guidance) is, miszerint hosszabb időszakra rendkívül alacsonyan akarja tartanak a kamatokat. Nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartsák.
    Japán központi bankja ugyanakkor fenntartotta azt az álláspontját, hogy a nemzetgazdaság továbbra is mérsékelt ütemben növekszik. Mindazonáltal számos elemzőt nyugtalanít, hogy egyre erősebb hatást gyakorol az Egyesült Államok és a Kína - Japán legnagyobb kereskedelmi partnerei - közötti kereskedelmi háború a világgazdasági növekedésre.
    "A japán gazdaság valószínűleg növekedési pályán marad a 2020-as pénzügyi évig" - áll a jegybank szokásos negyedéves jelentésében, amelyben a japán gazdaságot fenyegető kockázatok között a protekcionizmust, Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését (Brexit) és az amerikai gazdaságpolitikát emelte ki.
    A japán gazdaság a 2018-as pénzügyi évben a tanácstagok várakozása szerint 0,9-1,0 százalékkal növekedhet, a medián várakozás 0,9 százalék. Októberhez képest jelentősen visszafogták várakozásaikat, ugyanis akkor még az 1,3 és 1,5 százalék közötti sávban szóródtak az előrejelzések, 1,4 százalékos mediánnal.
    A 2019-es pénzügyi évre vonatkozó GDP-növekedés mediánja 0,9 százalék lett, 0,1 százalékponttal nőtt az októberi 0,8 százalékoshoz képest, a 2020-as pénzügyi év esetében pedig még derűlátóbbak a monetáris döntéshozók, 0,8 százalékról 1,0 százalékra emelkedett a várakozások mediánja.
    Az inflációs várakozások viszont egyértelműen romlottak. A monetáris tanácstagok várakozásainak mediánja szerint a folyó pénzügyi évben 0,8 százalékos lesz a maginfláció, ez 0,1 százalékponttal kevesebb az októberi prognózishoz képest. Az áprilisban kezdődő 2019-es pénzügyi évre 1,1 százalék közé várják a friss élelmiszerek árának változását nem tartalmazó maginflációt, szemben az októberi 1,6 százalékkal. A 2020-as pénzügyi évre pedig 1,5 százalékot prognosztizáltak, ez 0,1 százalékponttal alacsonyabb az októberi 1,6 százalékos medián előrejelzésnél.