József napja van. | 2024.03.19

Az EU több mint félmilliárd euróra bírságolta a MasterCardot

2019-01-22 19:41:00

Az Európai Bizottság 570 millió 566 ezer euró (mintegy 183 milliárd forint) bírságot szabott ki a MasterCard amerikai kártyakibocsátó vállalatra az unió versenyjogi előírásainak megsértése miatt - közölte Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos kedden.

    A brüsszeli bizottság 2013 áprilisában indított vizsgálata során megállapította: a hitel- és betéti kártyákat kibocsátó vállalat megakadályozta, hogy kereskedők más európai országokban működő, kedvezőbb feltételeket kínáló bankok szolgáltatásait vegyék igénybe, amivel mesterségesen megemelte a kártyás fizetések költségeit, kárt okozva ezáltal a fogyasztóknak és a kiskereskedőknek az Európai Unióban. 
    A Visa után a MasterCard a második legnagyobb kártyaszolgáltató az Európai Gazdasági Térségben (EGT) a kibocsátott kártyák és a tranzakciók értékét illetően. 
    Az egységes piacon a kártyás fizetések kulcsfontosságú szerepet játszanak úgy a hazai mint a határokon átnyúló, vagy interneten történő fizetések terén: az európai fogyasztók és vállalatok készpénzmentes kifizetéseik több mint felét kártyák segítségével bonyolítják. A kártyás fizetéseknél az eladó bankja bankközi jutalékot fizet a fogyasztó bankjának, és ezt a díjat az eladók be szokták építeni áraikba. 
    A bankközi jutalék mértéke jelentősen különbözött az európai országokban 2015. december 9., a bankközi jutalékok egységes európai szabályozásának bevezetése előtt. A MasterCard ugyanakkor szerződéseiben előírta az eladóknak, hogy kártyás fizetések után a saját országukban érvényes bankközi jutalékot fizessék meg, amivel megakadályozta, hogy a bankok az EGT egy másik tagállamában található kiskereskedőtől alacsonyabb tranzakciós díjat kérjenek. 
    A MasterCard megsértette az Európai Unió trösztellenes szabályait azzal, hogy a bankközi jutalékokra vonatkozó szabályai mesterségesen megnövelték a kártyás fizetések költségeit, korlátozták a határokon átnyúló versenyt, és az egységes piac mesterséges felszabdalásához vezetett - állapította meg az Európai Bizottság, amely mindazonáltal 10 százalékkal csökkentette az előzetesen megállapított bírságot cserébe azért, mert a MasterCard együttműködött Brüsszellel, elismerve a tényeket és az unió versenyjogi szabályainak megsértését. 
    Az egységes európai szabályozás bevezetésével megszűnt a MasterCard jogsértő szabályozása.