József napja van. | 2024.03.19

Porosenko: Ukrajna nem válik szövetségi állammá, és nem lesz benne különleges státusa egy régiónak sem

2019-01-22 19:31:00

Ukrajnában nem lesz semmiféle föderáció, és nem lesz különleges státusa egyetlen régiónak sem - szögezte le Petro Porosenko ukrán elnök kedden, az ország egységének napján mondott ünnepi beszédében.

    Száz éve, 1919. január 22-én Kijevben, a Szófia-székesegyházban szentesítették azt a szerződést, amelyet az Ukrán Népköztársaság és a Nyugat-ukrajnai Népköztársaság vezetői előző évben írtak alá a két államalakulat egyesüléséről. Január 22-ét 1999-ben nyilvánította elnöki rendelettel Ukrajna egységének ünnepnapjává az akkori államfő, Leonyid Kucsma. 
    "Mindenkinek meg kell értenie, hogy Ukrajna egységes állam, egy államnyelvvel, miként az alkotmányban rögzítve van" - szögezte le az államfő. 
    Hangsúlyozta,hogy Ukrajna saját szabadságának és függetlenségének megerősítése érdekében lépett az EU- és NATO-integráció útjára. "Azért, hogy lemondjunk erről a választásunkról, Moszkva elcsatolta a Krím félszigetet, és megpróbált részekre szabdalni bennünket, hogy könnyebben lenyelhessen. Ismét az a veszély fenyegetett bennünket, hogy elveszítjük egységünket és függetlenségünket. Az ukrán nép azonban komoly áldozatok és erőfeszítések árán ezt a veszélyt elhárította. A terroristákkal, az orosz zsoldosokkal és az orosz hadsereg alakulataival szemben tanúsított kemény szembenállással megállítottuk az ellenséget. A jelszavunk az egységes ország volt eközben" - hangoztatta az elnök. 
    Hozzáfűzte, hogy Ukrajna az utóbbi években sem felejtkezett meg az Oroszország által megszállt országrészeiben élő állampolgárairól. "Az egység napján azokhoz fordulunk, akik Ukrajna határain belül, de a Krímben, Donyeck és Luhanszk megye ideiglenesen megszállt részeiben élnek. Sosem feledkezünk meg Önökről. Minden nap azért dolgozunk, hogy mihamarabb eljöjjön az Önök felszabadulásának napja az ellenség igája alól" - jelentette ki az ukrán elnök.