József napja van. | 2024.03.19

Az Európai Bizottság és Iohannis is bírálja a bukaresti kormány perújítási rendeletének tervét

2019-01-22 18:39:00

Az Európai Bizottság (EB) és Klaus Iohannis román államfő is bírálta kedden a román kormányt, amiért sürgősségi rendelettel akar jogalapot teremteni a legfelsőbb bíróság öttagú tanácsai által az utóbbi öt évben lezárt perek újratárgyalására.

    "Rendkívül fontos, hogy Románia visszatérjen a jó útra a korrupció elleni harc tekintetében, biztosítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét, és kerülje el a további visszalépéseket" - idézte a bukaresti igazságügyi miniszter bejelentésére reagáló Margarítisz Szkínászt, az EB szóvivőjét a román Agerpres hírügynökség.
    A szóvivő emlékeztetett, hogy az EB Romániáról szóló legutóbbi igazságügyi országjelentésében már foglalkozott az öttagú bírói tanácsok megalakítását szabálytalannak minősítő alkotmánybírósági döntéssel, Jean-Claude Juncker, az EB elnöke pedig a román uniós elnökség múlt heti nyitórendezvényén világossá tette (elutasító) álláspontját a román kormány amnesztiaterveivel kapcsolatban.
    Keddi Twitter-bejegyzésében Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke hihetetlennek nevezte a román kormány perújítási rendelettervezetéről szóló híreket, amivel szerinte a legmagasabb rangú román politikusok korrupciós ítéleteinek százait érvényteleníthetik. "A román nép megérdemli a jogállamot" - írta közösségi oldalán az EB alelnöke.
    A kormányzó szociáldemokratákkal folyamatos konfliktusban álló, jobboldali Klaus Iohannis román államfő azt állította: a kormány csak a korrupt politikusok érdekeit követi, a perújítási rendelet kiadása pedig "durva alkotmánysértés" lenne. Az elnök szerint a jogerős ítéleteket megkérdőjelező rendelet azt az alkotmányban is rögzített jogelvet sértené, hogy a jogszabályok csak a jövőre vonatkozhatnak, nem lehet visszamenőleges hatályuk.
    Tudorel Toader igazságügyi miniszter egy vasárnap esti televíziós műsorban jelentette be, hogy a bukaresti kormány sürgősségi rendelettel akar jogorvoslati lehetőséget teremteni a "törvénytelenül" létrehozott öttagú bírói tanácsok által elítélt vádlottaknak. A miniszter kifejtette: minden vádlottnak joga van a tisztességes eljáráshoz és ahhoz, hogy ügyében törvényesen létrehozott bíróság ítélkezzék. 
    A bukaresti kormány panaszának helyt adva tavaly az alkotmánybíróság november elején megállapította: a legfelsőbb bíróságnál 2014 óta szabálytalanul alakították meg az öttagú bírói tanácsokat, tehát a miniszter szerint így minden azóta hozott jogerős ítélet megkérdőjelezhető.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány