József napja van. | 2024.03.19

Uniós bíróság: uniós jogot sért a vallási alapon megkülönböztető osztrák szabályozás

2019-01-22 13:59:00

Az európai uniós jogot sérti, és valláson alapuló hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy Ausztriában nagypénteken csak azoknak a munkavállalóknak biztosítanak fizetett munkaszüneti napot, akik bizonyos egyházakhoz tartoznak - közölte döntését az Európai Unió Bírósága hétfőn.

    Az ügy előzménye, hogy Ausztriában - ahol a lakosság többsége a római katolikus egyház tagja - a nagypéntek kizárólag az Ágostai és Helvét Hitvallású Evangélikus Egyház, az Ókatolikus Egyház, valamint az Egyesült Metodista Egyház tagjai számára fizetett munkaszüneti nap. A különleges rendelkezést egy magánszemély támadta meg azt uniós bíróságon, aki szerint a szabályozás hátrányosan megkülönböztető, és nagypénteken végzett munkájáért munkáltatójától bérpótlék megfizetését követeli.
    Ítéletében a luxembourgi székhelyű uniós bíróság megállapította, hogy az osztrák szabályozás valláson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül. Az ilyen nemzeti rendelkezés nem igazolható sem mások jogainak és szabadságának védelméhez szükséges intézkedésként, sem pedig a vallással kapcsolatos hátrányok kompenzálását célzó szabályozásként - tette hozzá.
    A bíróság megállapította, hogy az osztrák szabályozás eltérő bánásmódot vezet be, amely közvetlenül a munkavállalók vallásán alapul. Ameddig Ausztria nem módosítja a szabályozását az egyenlő bánásmód helyreállítása céljából, a munkáltatók kötelesek a nagypénteki fizetett munkaszüneti napot a többi munkavállalójuknak is biztosítani - tették hozzá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány