József napja van. | 2024.03.19

Alapjogokért Központ: megosztja, nem összefogja Európát az Élysée-szerződés kiegészítése 

2019-01-22 13:40:00

Az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint inkább megosztja, mintsem összefogná Európát az Élysée-szerződés kiegészítése, amelyet Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia kormányfő Aachenben ír alá délután.

    Pócza István az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta: míg a Németország és Franciaország közötti történelmi megbékélést megteremtő Élysée-szerződés a közös pontokon és az egységen alapszik, addig a kiegészítésben a felek a kelet-közép-európai országokkal szemben határozzák meg Európa-koncepciójukat.
    A német parlament alsóházában is vitához vezetett a szerződés szövege, amely nem követi a német-francia együttműködés európai hagyományát - jegyezte meg. 
    A paktum aláírásával egyfelől egy meggyengült francia elnök próbálja a helyzetét megerősíteni, másfelől egy távozó német kancellár szeretné letenni névjegyét az európai politikában - fogalmazott.
    Elmondta: a szerződés kiegészítés szerint a két ország a továbbiakban egyezteti álláspontját az EU-csúcsok előtt. Ez nem egy európai Németország és Franciaország képét erősíti majd, hanem egy német-francia Európát generálna - jelentette ki Pócza István.