Andrea napja van. | 2024.04.18

Szilágyi: megerősödtek a diaszpóra és az anyaország kapcsolatai 

2019-01-22 13:16:00

Jelentősen hozzájárul a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasainak tevékenysége ahhoz, hogy a diaszpóra magyarsága és az anyaország kapcsolatai az elmúlt években megerősödtek - értékelt Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten. 

    A miniszteri biztos a Kőrösi Csoma Sándor-program keretében Latin-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland, valamint a Dél-afrikai Köztársaság magyar közösségeinél hét hónapon át szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok hazatérése alkalmából tartott rendezvényen kiemelte: nagy út áll mögöttük, tavaly, amikor elindultak, még nem tudták, mi vár rájuk. Nagyon sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak, helyben láthatták azt, amiről valójában szól a nemzetpolitika - mutatott rá.
    Kitért arra, hogy az ösztöndíjasok az anyaországtól, a Kárpát-medencétől legtávolabb lévő magyar közösségeknél jártak, nagyon sok olyan szervezettel, magyarral találkozhattak, akik vagy nagyon régen, vagy egyáltalán nem is járhattak itthon.
    Jó végigolvasni az ösztöndíjasok tevékenységéről szóló beszámolókat - folytatta Szilágyi Péter, aki kiemelte: sok helyen tudtak segíteni, és a diaszpóra magyarsága is érzi, hogy az anyaországgal egyre erősebb szállal kötődnek egymáshoz.
    2010 előtt ez a kapcsolati háló még kevésbé volt erős, s az, hogy mostanra megerősödött, nagyban köszönhető az ösztöndíjasok munkájának - összegzett a miniszteri biztos.
    Szilágyi Péter azt kívánta, az ösztöndíjasok a jövőben a megszerzett tudást, tapasztalatokat kamatoztassák itthon és a határon túli közösségeknél egyaránt. 
    A Kőrösi-program célja, hogy kiépüljön és megerősödjön a külföldi magyar közösségeknek egy olyan intézményrendszere, amely az egyének és közösségek integrációja révén hozzájárul a magyar önazonosság és a magyar nemzet összetartozásának erősítéséhez. A program célja továbbá a szakmailag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a közigazgatás nemzetpolitikai tevékenysége iránt elkötelezett szakember-utánpótlás biztosítása. A programon keresztül szeretnék a diaszpóra magyarságának magyar nyelvtudását fejleszteni, a magyar közösségekben való tevékenységet és a Magyarországgal való kapcsolattartást ösztönözni, a magyar identitást megerősíteni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány