Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: jól teljesített a hazai ipar

2019-01-20 12:24:00

Jól teljesített a hazai ipar, bár az ágazaton belül megfigyelhető kisebb arányváltozás - mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a héten közzétett adatait elemezve.

    A szakértő kiemelte, hogy a feldolgozóiparon belül gyorsan fejlődik az elektronikai termékek gyártása. A külpiaci bizonytalanságok, illetve az átalakulások jobban érintik a járműipart, kissé visszafogják a növekedését - fejtette ki. Hozzátette, hogy az adatok szerint az élelmiszeripar szintén jól teljesített, a termelést és az exportot tekintve is.
    A közgazdász jelezte: az építőipart leginkább az út-, vasút- és közműépítések húzzák, bár az épületek építésének volumene is jelentősen bővült. Kitért arra, hogy az útépítések egyben az iparfejlesztést, a vállalkozások tevékenységét is segítik.
    Csath Magdolna különösen fontosnak nevezte az építőipar termelékenységének javítását, amire szükség van ahhoz, hogy a megnövekedett rendelésállományt az építőipari vállalkozások jó minőségben és elfogadható áron tudják teljesíteni.