Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alapjogokért Központ: a kilépés időpontjának kitolása a probléma elodázása

2019-01-17 11:30:00

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint nem lehet feloldani a feszültséget az   Egyesült Királyság és az Európai Unió között, ezért a kilépés határidejének meghosszabbítása csak a probléma elodázása.

    Párkányi Eszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta, a britek azt gondolták, hogy a tárgyalásokon jó feltéteket tudnak kivívni, és jobb gazdasági helyzetbe kerülhetnek, ezt viszont az EU nem engedheti meg, mert akkor többen is kilépnének.
    A Brexit az Egyesült Királyság jövőjéről is szól, mert Skócia - ahol hatvan százalék felett szavaztak a bentmaradásra - ki akar lépni az Egyesült Királyságból, ha a Brexit megvalósul - közölte.
    A második népszavazás lehetőségéről úgy vélekedett, a kilépési megállapodást szavaztatnák meg az emberekkel, annak megértetésében viszont nagy felelősége lenne a politikusoknak.
    Az 50. cikkely szerint újracsatlakozásra is van lehetőség, de ugyanúgy végig kell menni a belépési tárgyalásokon, mintha nem lettek volna tagok - tette hozzá Párkányi Eszter.
    Véleménye szerint a tagállamok megállapodás nélküli kilépésre számítanak, ezért készítenek elő például a franciák és a németek különböző intézkedéseket.