Andrea napja van. | 2024.04.18

Megújul a megyei könyvtár Tatabányán

2019-01-17 09:15:00

Megkezdődhet a József Attila Megyei és Városi Könyvtár felújítása Tatabányán, a 2,6 milliárd forintos beruházás során kétszeresére bővül az olvasók által használható tér - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel.

    A városháza tájékoztatása szerint a kormány a Modern városok program keretében támogatja az intézmény átalakítását. Az új épületet a tervek szerint 2020 nyarán adják át, az átmeneti időszakban a felnőtt és a gyermekkönyvtár egy-egy fiókkönyvtárban látogatható.
    A felnőtt könyvtárban kétszintessé alakítják a jelenlegi olvasótermet. Az egy légterű helyiség felső szintjére kerül a helyismereti, a helytörténeti és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem.
    Az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot alakítanak ki a könyvtár vasútállomás felé eső oldalán. A raktárakban kétszázezer kötet fér el.
    Az épületet 1964-ben emelték, azóta építészetileg elavult, infrastrukturális állapota leromlott, a jogszabályi feladatok ellátására alig alkalmas, és alapterület tekintetében sem felel meg a Könyvtári Intézet által ajánlott értékeknek.
    A könyvtárat korábban fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2002-ben kiírt egy építészeti tervpályázatot a könyvtár bővítésére, de a megvalósítás végül forrás hiányában akkor elmaradt.