József napja van. | 2024.03.19

Erdogan: Ankara biztonsági övezetet alakit ki a szíriai-török határ mentén

2019-01-15 17:46:00

Törökország biztonsági övezetet alakít ki Szíriában a török határ mentén - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén.

    Az államfő egy nappal azután tette ezt a bejelentést, hogy hétfőn Donald Trump amerikai elnökkel - a török elnöki hivatal megfogalmazása szerint - "egy, a terrorizmustól megtisztított", esetleges észak-szíriai biztonsági övezet kialakításáról beszélt telefonon.
    A török elnök keddi felszólalásában rámutatott: Trump egy 30 kilométernél is szélesebb zóna ötletét vetette fel.
    Erdogan a tervezett övezet pontos elhelyezkedésére nem tért ki, de a terület létrehozása vélhetően összefüggésben áll a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával, amelynek szerepe miatt az Ankara és Washington között korábban is meglévő nézeteltérés a közelmúltban ismét összeszólalkozásokhoz vezetett. Míg Ankara a törökországi kurd szeparatistákkal szövetséges terrorszervezetet, addig Washington a dzsihadista Iszlám Állam elleni leghatékonyabb szíriai szövetségesét látja a kurd milíciában. Ankara ezen felül azt is nehezményezi, hogy Washington a szíriai kurdok képviselőjének tekinti az YPG-t, és nem választja külön a népcsoportot a többségében kurdok alkotta milíciától. 
    Erdogan a parlamenti frakcióülést követően újságíróknak úgy nyilatkozott: ha Washington vállalja a szóban forgó térség légterének ellenőrzését, Ankara szárazföldön biztosítja azt. A török államfő egyúttal rámutatott, hogy pozitívan tekint az esetleges biztonsági övezetre, amelyet akár még szélesíteni is lehet. Erdogan jelezte, hogy a zóna kialakításával kapcsolatban logisztikai és anyagi támogatásra számít az Egyesült Államok vezette koalíciós erők részéről. Ez az övezet az ott élő emberek biztonságát szavatolja, amely így a Szíriából kiinduló migrációt is akadályozza - emlékeztetett végül a török elnök.
    Ankara és Washington azután kapott össze újból, hogy John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója január 6-án, vasárnap Jeruzsálemben azt állította, hogy Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba. Bolton egyúttal feltételhez kötötte a Trump által decemberben kilátásba helyezett amerikai csapatkivonást, és kijelentette: Törökországnak garantálnia kell Washington kurd szövetségeseinek biztonságát.
    Erdogan nem sokkal később a legalávalóbb, legbecstelenebb, legocsmányabb rágalomnak nevezte Bolton szavait. Majd múlt csütörtökön Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter már úgy fogalmazott, hogy nem függ az amerikai csapatkivonástól az újabb török hadművelet az YPG ellen.
    Trump amerikai idő szerint vasárnap este egy Twitter-bejegyzésben a gazdaság tönkretételével fenyegette meg Ankarát arra az esetre, ha a török hadsereg a kurdokra támadna Szíriában az amerikai katonák kivonása közben. A török és az amerikai elnök hétfői telefonbeszélgetésére ezt követően került sor.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány