József napja van. | 2024.03.19

Csizi Péternek adja ki az NVB Hirt Ferenc mandátumát

2019-01-15 16:59:00

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden úgy döntött, hogy a Hirt Ferenc halála miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyet a Fidesz-KDNP közös listájáról Csizi Péter kapja meg, bár ő írásban jelezte, hogy nem veszi át a mandátumot. 

    A tavaszi parlamenti választáson a kormánypártok országos listájáról a parlamentbe kerülő Hirt Ferenc tavaly december 6-án hunyt el. 
    A jogszabály szerint listás mandátum esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot az országos lista jelöltjeik közül, ennek hiányában a mandátumot a listán soron következő jelölt szerzi meg. 
    Mivel a Fidesz és a KDNP a rendelkezésére álló határidőig nem nevezte meg, kinek kéri a mandátum kiadását, az NVB a listán következő, a 87. helyen szereplő Csizi Péternek (Fidesz) adja ki a mandátumot. 
    Csizi Péter a döntés előtt írásban jelezte az NVB-nél, hogy nem kívánja mandátumát átvenni. Ez a nyilatkozat azonban csak akkor lép hatályba, amikor a képviselő a mandátumot megszerzi, azaz az NVB mostani döntése jogerőre emelkedik.