József napja van. | 2024.03.19

Másfél milliárd forintos ösztöndíjprogram indult egészségügyi hallgatóknak

2019-01-15 16:30:00

Csaknem másfél milliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatot az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az egészségügyi felsőoktatási alapképzésben részt vevő, nappali és levelező munkarendben tanuló hallgatóknak.

    A támogatásról szóló budapesti sajtótájékoztatón Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára azt mondta, kedd reggel nyílt meg a jelentkezési lehetőség, amellyel percenként tizenketten élnek.
    Azok a hallgatók nyújthatják be az igényüket, akik legalább az első félévüket sikeresen befejezték. Ők nyertes pályázat esetén visszamenőleg a teljes tanévre megkapják az ösztöndíjat, összesen 640 ezer forintot - tette hozzá.
    A sikeres egészségügyben jól képzett szakdolgozók kellenek - jelentette ki Horváth Ildikó.
    Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy üdvözlik a kezdeményezést. Az ösztöndíjprogram segítségével mérsékelhető, sőt akár meg is oldható az ápolók, mentőtisztek, védőnők hiányának problémája - vélekedett.
    Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja arról beszélt, hogy a pályázati kiírásnak gyakorlatilag mind a 3500 hallgatójuk megfelel.
    Országszerte 10 ezernél is többen vesznek részt egészségtudományi képzésben - közölte.
    Az elbírálás során előnyt élveznek majd az ápolónak, mentőtisztnek, védőnőnek tanulók, mivel ezek hiányszakmák, de a többi egészségtudományi területről ugyanúgy lehet pályázni - jelezte Nagy Zoltán Zsolt.
    Az esemény sajtóanyagában közölték, hogy a kiírás azoknak szól, akik ápolónak, mentőtisztnek, védőnőnek, dietetikusnak, gyógytornász-fizioterapeutának, szülésznőnek, népegészségügyi ellenőrnek, dentálhigiénikusnak, egészségügyi szervezőnek vagy orvosi diagnosztikai analitikusnak tanulnak alapszakon.
    Az ösztöndíj célja, hogy elősegítse a magasan képzett, hivatástudattal és megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakdolgozók utánpótlásának biztosítását, valamint motiválja az érintetteket a tartós elhelyezkedésre a magyarországi ellátórendszerben - emelték ki.
    A pályázatok benyújtási határideje március 18-a.
    A támogatást azok igényelhetik, akiknek a 2018/2019-es tanév első szemeszterének megkezdése előtt még legalább két félévük volt hátra a képzésükből, és akik sikeresen lezárták a 2018/2019-es tanév első szemeszterét.
    A pályázóknak vállalniuk kell, hogy elvégzik a felsőoktatási alapképzést, és utána öt éven belül legalább két évig teljes munkaidőben magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak a megszerzett szakképzettségnek megfelelő jogviszonyban - írták a sajtóanyagban.