József napja van. | 2024.03.19

FT: hatalmas csalás történhetett a kongói elnökválasztáson

2019-01-15 16:15:00

A Financial Times brit üzleti-politikai napilapnak sikerült megszereznie két, egymástól független és a hivatalos adatoktól jelentősen eltérő választási adathalmazt a Kongói Demokratikus Köztársaságban tartott elnökválasztásról, és az adatok összevetése alapján megállapította, hogy hatalmas csalás történhetett, és valójában nem Felix Tshisekedi, hanem Martin Fayulu nyerte az elnökválasztást.

    Az egyik adatbázist Martin Fayulu kampánystábjának egyik névtelenséget kérő szimpatizánsa adta át a lapnak, és 49 ezer sorban 62 716 elektronikus szavazógép adatait tartalmazza. Az adatok elemzésével az FT arra jutott, hogy Fayulu a voksok 59,4 százalékát kapta, Tshisekedire pedig az emberek 19 százaléka szavazott.
    Az FT megszerezte azt az adatbázist is, amelyre hivatkozva Fayulu és a kongói katolikus egyház is azt állította, hogy valójában Fayulu nyert, ő kapta a több voksot. Ez az adatbázis valamivel kisebb. Az adatokat a katolikus egyház 40 ezer megfigyelője gyűjtötte össze 28 733 szavazókörben, és a leadott voksok mintegy 43 százalékát fedi le. Ezek alapján Fayulu a szavazatok 62,8 százalékát szerezte meg.
    Az FT statisztikai módszerekkel vetette össze egymással a két adatbázist, és arra jutott, hogy a két adatsor között a korrelációs együttható három induló politikus esetében 0,976 és 0,991 között mozog, sőt, egyikük esetében teljes egyezést mutat, vagyis a két egymástól függetlenül összeállított adatbázis szinte teljes mértékben alátámasztja egymást.
    Az FT összegzése szerint Fayulu az ország 26 tartományából 19-ben győzött, összesen 9,3 millió szavazatot kapott, 3 millióval többet, mint amit a választási bizottság állít. Tshisekedi ezzel szemben 3 millió voksot kapott, 4,1 millióval kevesebbet, mint amiről a hatóságok beszámoltak. 
    A kinshasai választási bizottság tagadja, hogy manipulálták az eredményeket. Fayulu közben az alkotmánybírósághoz fordult, ám az ellenzék a testület függetlenségét is megkérdőjelezi. Fayulu szerint a leköszönő Joseph Kabila elnök hatalmon lévő koalíciója Emmanuel Shadary indításával akarta megtartani a hatalmat, de amikor kiderült, hogy az emberek nem fogják megválasztani, utasították a választási bizottságot, hogy Tshisekedit hozzák ki győztesnek.
    Az adatok a 18,3 millió leadott szavazatból 15,7 milliót tükröznek, de a hiányzó adatok nem vezethettek más eredményre - jegyzi meg a brit lap. A lap forrása az FT-nek azt mondta, hogy műszaki hibák miatt nem minden szavazógép adatai kerültek be az egyesített adatsorba. A lap az úgynevezett Benford-törvénnyel is összevetette az adatokat, ami a hamisított adatsorok kiszűrésének egyik eszköze a statisztikában, és arra jutott, hogy nem térnek el jelentős mértékben a törvénytől, ami azt támasztja alá, hogy hiteles, nem mesterségesen előállított adatbázisról van szó.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány