Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jogerősen hat évre ítéltek egy koszovói kábítószercsempészt Szegeden

2019-01-15 12:58:00

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Ítélőtábla egy koszovói férfit, aki több mint 11 kilogramm marihuánát próbált 2017-ben Magyarországon keresztül Olaszországba csempészni.

    A táblabíróság az ország területére behozatallal, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklás bűntettében mondta ki bűnösnek a jelenleg 58 esztendős férfit, és a szabadságvesztés mellett öt évre kiutasította Magyarország területéről.
    A vádlott 2017 elején hitelből, 4800 euróért marihuánát vásárolt Albániában, hogy a drogot Olaszországba csempéssze. A 11,283 kilogramm össztömegű kábítószert 16 műanyag tasakba osztotta szét, majd elrejtette a fiától kölcsönkért gépkocsiban, úgy, hogy a jármű belső küszöbét minkét oldalon megbontotta, és ott rejtekhelyeket alakított ki.
    A férfi január 13-án délután indult el Koszovóból, másnap pedig a tompai határátkelőhelyen jelentkezett belépésre. A kocsi átvizsgálása során a pénzügyőrök megtalálták az elrejtett marihuánát. A kábítószer-szállítmány összes hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség alsó határának legalább 9,9-szerese volt, 10 gramm híján elérte a különösen jelentős mennyiség alsó határát.
    Döntésével a táblabíróság megváltoztatta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. A vádlott cselekményét kábítószer-kereskedelem helyett az enyhébben minősülő kábítószer birtoklásaként ítélte meg, és büntetését nyolc év fegyház helyett hat év börtönre enyhítette.