József napja van. | 2024.03.19

Varga Mihály: több mint 10 százalékkal nőtt az állampapírok állománya

2019-01-15 11:30:00

A lakossági állampapír-állomány tavaly 713 milliárd forinttal emelkedett és ezzel az év végén elérte a 7516 milliárd forintot, ami több mint 10 százalékos növekedést jelent egy év alatt - közölte az MTI-vel Varga Mihály.

    A pénzügyminiszter kiemelte: az állampapírok iránti kereslet stabilan növekszik, ennek köszönhetően a lakossági állampapírok részesedése a központi költségvetés adósságán belül meghaladja a 26 százalékot.
    A negyedik negyedévben csaknem 148 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány, elérve a 712,9 milliárd forintos éves növekedést - mondta Varga Mihály. Hozzátette, hogy ezzel a mennyiséggel az egész évre tervezett 583 milliárd forintos állománybővülést 22 százalékkal teljesítette túl az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
    A tárcavezető az adatokat ismertetve elmondta: a 7515 milliárd forintos lakossági állampapír-állomány legnagyobb részét, 42 százalékát az egyéves futamidejű állampapírok teszik ki, az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) pedig 34 százalékos részesedést érnek a teljes portfólióban.
    A felmérések azt mutatják, hogy a 40 év alatti korosztály körében egyre népszerűbb a hosszú távú állampapír-befektetés, a kétéves állampapírok 33 százalékkal, a prémium állampapírok esetében 30 százalékkal emelkedett az állomány egy év alatt. A legdinamikusabban, 43 százalékkal a babakötvény állománya nőtt - tette hozzá Varga Mihály.
    A tavalyi utolsó negyedévben a nettó kibocsátás csaknem kétharmadát a PMÁP tette ki, még úgy is, hogy novemberben több mint százmilliárdos lejárattal kellett számolnia az adósságkezelőnek. Ezt követte az egyéves futamidejű állampapír nettó értékesítési volumene.
    Varga Mihály ismertetése szerint a féléves állampapírok és kétéves futamidejű kötvények állománya jelentősen csökkent az utolsó negyedévben. Ennek oka, hogy a bankok saját számlájukon tartott lakossági állampapírokból az ÁKK jelentősebb mennyiséget vásárolt vissza - jelezte a pénzügyminiszter.
    A befektetői kör szűkítése és az év során egyéb szabályozók bevezetésének eredményeként áprilistól az értékesített állampapírok teljes mennyiségét magánszemélyek vásárolták meg - hangsúlyozta Varga Mihály.
    A pénzügyminiszter megerősítette, hogy nem terveznek nemzetközi devizakötvény-kibocsátást 2019-ben. A magyar gazdaság egyre jobb teljesítményének köszönhetően az állam a finanszírozási szükségletét szinte teljes egészében forintból fedezheti, így az adósságon belül a devizaarány tovább eshet, a mostani 20 százalékos arányról a tervek szerint akár 18 százalékra.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány