Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2019-01-14 19:24:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 



    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    A Skandináv-félsziget fölött markáns ciklon örvénylik, amely meghatározza Európa nagy részének az időjárását. Területén általában sok a felhő és többfelé fordul elő csapadék; többnyire eső, havas eső, az északabbi tájakon havazás. Ugyanakkor szárazföldünk nyugati része fölött anticiklon helyezkedik el, emiatt arrafelé kevesebb a felhő, és főként a Pireneusi-félszigeten sokat süt a nap. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti, északi vidékén általában 0 és -12 fok között változik, majd délnyugat felé haladva egyre enyhébb az idő, a nyugati, délnyugati tájakon a kora délutáni órákra többnyire 10, 17 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig az északi ciklon keletebbre helyeződik, ennek hátoldalán váltakozó nedvességtartalmú, eleinte hideg, majd kissé enyhébb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence térsége fölé. Folytatódik a szeles idő.
    
    Várható időjárás az ország területén kedd estig
    -----------------------------------------------

    Éjszaka csökken a felhőzet, kedden a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, de a késő délutáni, esti óráktól az ország északkeleti felén megvastagszik a felhőzet. Éjszaka helyenként, napközben elszórtan zápor, hózápor előfordulhat. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérik erős, több helyen viharos lökések, csak éjszaka mérséklődik kissé a szél. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között valószínű, de az Északi-középhegység havas, szélvédettebb völgyeiben több fokkal hidegebb is lehet.  
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -1 és +6 fok között alakul.