Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megkéselték Gdansk polgármesterét

2019-01-14 09:44:00

Megkéselték az észak-lengyelországi Gdansk polgármesterét, Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen, a politikust újra kellett éleszteni, majd kórházba szállították, állapota súlyos - közölte a lengyel média.

    A gdanski főpolgármesteri hivatal szóvivője arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy Adamowiczot egy "éles tárggyal" támadták meg az egyik legnépszerűbb lengyelországi karitatív gyűjtést lezáró ünnepségen. Hozzátette: egyelőre nincs tudomása a polgármester állapotáról.
    A lengyelországi hírtévék szerint Adamowicz állapota súlyos, elkezdődött a műtétje.
    A késő esti órákban Andrzej Duda lengyel elnök a Twitter közösségi honlapján megírta: arról értesült, hogy az orvosoknak sikerült helyreállítaniuk a polgármester szívműködését. "Van remény, a helyzet azonban továbbra is nagyon súlyos" - áll Duda bejegyzésben.
    A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) úgy tudja, hogy a támadó fegyver egy kés volt. Az igazságügyi miniszter és főügyész, Zbigniew Ziobro a Twitteren azt írta: a nyomozók a helyszínen biztosították az eszközt mint bűnjelet. A TVN24 kereskedelmi hírtelevízió szerint Adamowiczot egy vagy két késszúrás érhette.
    Az elkövetőt őrizetbe vették. Az ügyészségi szóvivő szerint a tettes egy 27 éves, büntetett előéletű gdanski lakos. A PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a férfinak egy újságírói azonosító segítségével sikerült feljutnia a szabadtéri színpadra, ahol Adamowicz tartózkodott.
    Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdanskot polgármesterként. Az országosan ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra.
    A hírtévék több videofelvételt tettek közzé, ezeken látszik, hogy a támadó a tett után még egy ideig szaladgált a színpadon, majd elfogták. Azt kiabálta, hogy a PO miatt ártatlanul börtönbe került. "A PO kínzott, Adamowicznak ezért meg kellett halnia" - mondta a színpadi szereplőktől átvett mikrofonba.
    A támadást több vezető lengyel politikus - Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter - azonnal elítélte. Donald Tusk, az Európai Tanács Gdanskból származó elnöke azt írta a Twitteren: "Imádkozzunk Adamowicz polgármesterért. Pawel, veled vagyunk."
    Imára kérte a lengyeleket Andrzej Duda is. "Általában eltérő nézeteink vannak, ma azonban feltétlenül együtt érzek Adamowicz polgármesterrel és hozzátartozóival" - írta Twitter-bejegyzésében.
    "Utasítottam Joachim Brudzinski belügyminisztert, hogy folyamatosan tájékoztasson a helyzetről" - írta szintén a Twitteren Morawiecki.
    Brudzinski "a legsúlyosabb elmarasztalást megérdemlő tettnek", "elképzelhetetlen barbárságnak" minősítette a támadást.