Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó migránsok ügye lendíthet a migrációs tárgyalásokon

2019-01-10 18:15:00

A Máltánál veszteglő mentőhajókról partra vitt 49 migráns, illetve a szigetországban lévő társaik sorsának ügye lendületet adhat az egész Európai Uniót érintő migrációs kérdés tárgyalásainak - jelentette ki George Ciamba európai ügyekért felelős román tárca nélküli miniszter csütörtökön Teodor Melescanu külügyminiszterrel közös bukaresti sajtóbeszélgetésen.

    A brüsszeli uniós tudósítóknak szervezett eseményen George Ciamba kijelentette, az Európai Uniót érintő egyik legnehezebb kérdés a migráció, amelyet tekintve komoly ellentétek osztják meg az unió tagországait. Mivel a májusban esedékes európai parlamenti választások egyik központi kérdése is a migráció lesz, a román elnökség ezen a téren előremutató tárgyalásokat akar folytatni és pozitív eredményt akar elérni.
    Mint mondta, a migráció okozta problémák megoldása túlmutat az Európai Unió Tanácsának januárban kezdődött, fél éves román elnöksége munkáján, ugyanis közös európai problémáról van szó, amely közös európai megoldást igényel. A román elnökség az igen eltérő álláspontok közelítésén fog dolgozni, hogy az unió meg tudja őrizni egységét - közölte.
    Felszólalásában hangoztatta, a kohéziós politikának az unió egységét kell erősítenie, a felzárkózást kell szolgálnia, amely alapvető fontosságú minden újonnan csatlakozott országnak, beleértve Romániát is.
    "Ha ezek az országok sikeresek, az siker az Európai Unió számára is, ugyanis a különbség több területet érintően jelenleg is igen jelentős" - fogalmazott.
    A román elnökség a 2021-től érvényes hosszú távú uniós költségvetést érintően fontos tárgyalásokra számít, Románia szerint ugyanis a kohéziónak szociális diszkriminációmentességet kell biztosítania az egész unióban. A kohéziónak az unió alapvető pillérének kell lennie a gazdaság fejlődése érdekében az alapértékek védelme mellett - hangoztatta.
    Kiemelte, a román uniós elnökség fontos területként kezeli majd a terrorizmus elleni küzdelmet, amelynek hangsúlyosabb részének kell lennie az unión kívüli országokkal való együttműködés, valamint a kirekesztés, az idegengyűlölet, a hamis hírek, az internetes visszaélések elleni küzdelem, amelyek veszélyeztetik a demokráciát. Ennek érdekében szigorúbb intézkedések előkésztésére és elfogadására van szükség - tette hozzá európai ügyekért felelős román tárca nélküli miniszter.
    Teodor Melescanu külügyminiszter a sajtóbeszélgetésen kijelentette, a román kormány elkötelezett és érdekelt egy eredményes uniós tanácsi elnökség mellett.
    Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az uniós politika nem lehet nemzeti ügyek vagy belpolitikai csatározások színhelye. Noha vannak belső, politikai nézetkülönbségek, szoros együttműködésre van szükség a kormány, valamennyi nemzeti intézmény és Klaus Iohannis román államelnök között. A román elnökség sikere ugyanis uniós siker is, amely minden román politikai erő céljának kell lennie. 
    Mint mondta, az Európai Uniónak erősítenie kell a partnerországokkal ápolt kapcsolatokat, különös tekintettel a nyugat-balkáni országokra, a kapcsolatok erősítésébe pedig a bővítés kérdésének is bele kell tartoznia.
    "A román elnökség prioritása a térség uniós közeledésének előmozdítása, amely a számos területen előnyt és biztonságot jelent az Európai Uniónak" - mondta.
    Mint közölte, fel kell frissíteni a Törökországgal mint uniós tagtagjelölt országgal folytatott párbeszédet is.
    Románia nem tervezi az Európai Unió Tanácsának napirendjére venni a jogállamisággal kapcsolatos uniós vitákat egyik tagállam esetében sem, véleménye szerint uniós tagországoknak többségi alapon kell dönteniük arról, hogy milyen módon kívánják tárgyalni az ilyen, több országot érintő kérdéseket - tette hozzá újságírói kérdésre válaszolva a román külügyminiszter.